'Dealer' grote winnaar op de Ensors: luister naar de podcast van 'Touché', met regisseur Jeroen Perceval

14 maart 2022
© VRT
'Dealer', het regiedebuut van acteur Jeroen Perceval, is de grote winnaar bij de Ensors, de belangrijkste Vlaamse film- en televisieprijzen. 'Dealer' had 14 nominaties en wint 9 Ensors. Dealer’ is een verhaal dat vele raakvlakken heeft met Percevals eigen turbulente leven. Hij heeft zelf tien jaar lang gekampt met een drugs- en alcoholverslaving, vertelde hij in oktober op Radio 1. Beluister het gesprek via de podcast van 'Touché'.

Met 14 nominaties had 'Dealer' al een absoluut record beet in de geschiedenis van de Ensors. De film gaat met 9 beeldjes naar huis, waaronder de Ensor voor beste film. Acteur Jeroen Perceval die met 'Dealer' voor het eerst een film regisseert, wint zelf twee Ensors: voor de regie en voor het scenario.

‘Dealer’ gaat over de veertienjarige drugsrunner Johnny, gespeeld door Sverre Rous, die in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie verblijft. Wanneer hij de succesvolle filmacteur Antony (Ben Segers) als vaste klant over de vloer krijgt, ontstaat er een hechte band tussen de twee. Ze besluiten om hun leven een andere wending te geven.

"Ik kon niet meer stoppen"

'Dealer' is een verhaal dat vele raakvlakken heeft met Percevals eigen turbulente leven. Hij heeft zelf tien jaar lang gekampt met een drugs- en alcoholverslaving. “Het is fout gelopen op het moment dat ik drugs en alcohol heb leren kennen. Ik was toen twaalf jaar oud" vertelde hij in oktober in 'Touché'. "Op mijn veertiende is het voor de eerste keer uit de hand gelopen. Je hebt mensen die iets drinken en na drie consumpties kunnen stoppen. Ik ben iemand die iets aanraakt en zich daar volledig in verliest. Ik kon niet meer stoppen”, vertelde Perceval.

"Achteraf bekeken is de toneelschool een heel goede plek voor me geweest. Ik heb er mensen ontmoet die me nieuwe wegen hebben getoond en ik heb ook veel te danken aan mijn toenmalige leerkrachten. Zij hebben me het plezier van spelen geleerd. Acteren heeft ervoor gezorgd dat ik een soort doel had”, aldus Perceval.

Acteren heeft ervoor gezorgd dat ik een soort doel had.

Luister

Beluister het volledige gesprek met Jeroen Perceval via de podcast van 'Touché'. Dat kan hieronder, via onze website. 

Luisteren kan ook in de app van Radio 1 of via je favoriet podcast-app.

Lijst van artikels

Lees ook