Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

'Dealer' grote winnaar op Ensors met 9 awards, geen enkele actrice valt in de prijzen op eerste genderneutrale editie

zo 13 mrt. - 7:04

'Dealer', het regiedebuut van acteur Jeroen Perceval, is de grote winnaar bij de Ensors, de belangrijkste Vlaamse film- en televisieprijzen. 'Dealer' had 14 nominaties en wint 9 Ensors. Bij de series wint 'Grond' van Play4 in de belangrijkste categorieën. Opvallend: de prijzen voor acteerprestaties zijn voor het eerst genderneutraal uitgereikt, zonder aparte categorieën voor mannen en vrouwen. Die vier Ensors gaan allemaal naar acteurs. "Een gemiste kans", vindt Lieven Van Gils.
Ensors

Met 14 nominaties had 'Dealer' al een absoluut record beet in de geschiedenis van de Ensors. De film gaat met 9 beeldjes naar huis, waaronder de Ensor voor beste film. Acteur Jeroen Perceval die met 'Dealer' voor het eerst een film regisseert, wint zelf twee Ensors: voor de regie en voor het scenario.

Jeroen Perceval is zelf in zijn tienerjaren in aanraking gekomen met drugs, en het verhaal van 'Dealer', over een 14-jarige jongen die uit het drugsmilieu wil ontsnappen, is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. "Scenario's schrijven, dat is een vak apart. Veel respect voor alle genomineerden in deze categorie", zegt Perceval in zijn dankwoord.

Bekijk hier de trailer van 'Dealer'

Bij de televisieseries wint de Play4-reeks 'Grond' de twee belangrijkste Ensors, voor beste serie en beste scenario. Het verhaal is geschreven door zanger en acteur Wannes Cappelle en acteurs Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman.

"Dit is ooit begonnen als een theatervoorstelling. Nooit gedacht dat we hiermee weg zouden komen, maar dit is een scenario geworden dankzij veel gekke mensen die ons gesteund hebben. Blij dat we met dit soort verhalen op televisie belanden, en we écht het gevoel hebben dat we van zwart-wittelevisie naar kleurentelevisie geëvolueerd zijn", aldus Zouzou Ben Chikha in zijn dankwoord.

'Grond' gaat over een broer en zus met Marokkaanse roots, die de begrafenisonderneming van hun vader overnemen. Ze willen "Assurances Omar" moderniseren, door overleden Belgische moslims niet langer naar hun land van herkomst te repatriëren om ze daar volgens de moslimtradities te begraven. Ze besluiten heilige grond te importeren, zodat de overledenen in België begraven kunnen worden. De regie van 'Grond' is deels in handen van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Bekijk hier de officiële trailer van 'Grond'

Ondanks even veel nominaties voor mannen en vrouwen: geen enkele actrice wint een Ensor

Nieuw bij de Ensors is dat de prijzen voor het eerst genderneutraal zijn uitgereikt. De categorieën 'beste acteur' en 'beste actrice' zijn vervangen door de prijs voor beste acteerprestatie in een hoofdrol en die voor beste acteerprestatie in een ondersteunende rol.

Beide prijzen worden apart uitgereikt voor film en televisieseries. Voor elk van deze categorieën zijn vijf acteerprestaties (M/V/X) genomineerd. Opvallend: hoewel er bij de 20 kanshebbers op de 4 acteerprijzen even veel acteurs als actrices genomineerd waren, koos de Ensoracadamie toch voor 4 mannelijke winnaars.

Acteur Nabil Mallat gaat naar huis met een Ensor, voor zijn hoofdrol in de film 'Cool Abdoul', over de getalenteerde jonge bokser Ismail Abdoul. In een emotioneel dankwoord richt hij zich tot zijn overleden vader, en bedankt hij zijn gezin, en tegenspeelster Anemone Valcke.

Nieuwkomer Yassine Ouaich wint de Ensor voor zijn hoofdrol in de serie 'Grond'. "Een acteur is zo goed als zijn tegenspelers, dus bedankt aan alle collega's. Bedankt voor dit mooie verhaal, en het vertrouwen in mij. Eén team, één familie", zo klinkt het in Ouaich' enthousiaste dankwoord.

Bij de ondersteunende rollen valt 'Dealer' nog eens in de prijzen, met een Ensor voor acteur Bart Hollanders, die ondanks zijn "droge mond" zijn vriendin bedankt, en regisseur Jeroen Perceval om hem te casten.

Geert Van Rampelberg wint de Ensor voor beste ondersteunende rol in de reeks 'Red light', een reeks over mensensmokkel en prostitutie in Antwerpen en Amsterdam. "Veel liefde en dankbaarheid, en laat ons mooie dingen blijven maken, want het zijn moeilijke jaren geweest voor onze sector", zegt Van Rampelberg in zijn dankwood.

Bekijk hier de trailer van 'Cool Abdoul', waarin acteur Nabil Mallat de hoofdrol speelt

Het is een spijtige zaak dat de actrices in de kou blijven staan, want zo schieten de genderneutrale Ensors hun doel voorbij.

"De bedoeling van de organisatie was goed: ze willen de Ensors mee laten evolueren met de tijdsgeest, maar misschien komt dit te vroeg. Het is zo opvallend en zo jammer dat de actrices dit jaar in de kou blijven staan. 0 op 4 is echt een gemiste kans", zegt VRT-filmjournalist Lieven Van Gils daarover.

"De genderneutrale Ensors zijn er gekomen met de steun van de Acteursgilde, vanuit het idee dat acteren een kunstvorm is die bekroond mag worden, en geen competitie. Maar vergis je niet: zo'n prijs betekent voor elke acteur of actrice de nodige reclame, en een serieus steuntje in de rug", zegt Van Gils.

"Het is jammer dat er in zijn geheel weinig vrouwelijke winnaars zijn dit jaar: op regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns na die hun prijs komen ophalen op het podium, zien we vooral vrouwelijke winnaars in voorspelbare en kleinere categorieën, zoals kostuum en make-up."

Journaliste Karine Claessen won de prijs voor beste documentaire reeks voor de Canvas-reeks 'Leven in kleur'.

De Ensors worden uitgereikt door de Ensoracademie: een organisatie met 1.500 leden die actief zijn in de film- en televisiewereld, die de mogelijkheid hebben om mee te stemmen, maar daar niet toe verplicht zijn. Wie er mee heeft gestemd dit jaar, is niet bekend. 

"Dit resultaat bevestigt eigenlijk het onevenwicht in de filmwereld. Er zijn nog altijd veel meer mannenrollen, waar vaak meer vlees aan zit, waardoor acteurs zich meer kunnen bewijzen dan actrices. En ze dus ook vaker opvallen als er prijzen te winnen vallen. Misschien moet dat eerst langs de kant van filmmakers en scenario's meer in balans gebracht worden."

Een lichtpunt: diversiteit wordt zichtbaar bekroond, bij belangrijke categorieën als de acteerprestaties en de series.

In Nederland is trouwens exact hetzelfde gebeurd: bij de eerste genderneutrale editie van de Gouden Kalveren vorig jaar is toen ook geen enkele actrice in de prijzen gevallen, met de nodige kritiek tot gevolg.

"Andere organisaties, zoals de MIA's, zullen nu misschien twee keer nadenken om de aparte categorieën voor vrouwelijke artiesten af te schaffen", zegt Van Gils daarover. "Al zie je zeker in de filmwereld een evolutie, met vrouwelijke filmmakers die bij de Oscars, of op filmfestivals in Venetië en Berlijn wél de prijzen in de grote categorieën winnen."

Lichtpunt dit jaar: de diversiteit bij de winnaars in enkele belangrijke categorieën. "De twee prijzen voor een hoofdrol gaan naar jonge acteurs met buitenlandse roots. En de prijzen voor de serie 'Grond', een enorm multicultureel en verbindend verhaal met boegbeelden Adil El Arbi en Bilall Fallah als trekkers, zijn een opsteker", aldus Van Gils.

Eerder deze week heeft 'Un monde', onze Belgische inzending voor de Oscars, al twee Ensors gewonnen: voor Beste Franstalige Belgische Film en voor Beste Co-Productie. 'Un monde' won al een pak prijzen, waaronder 7 Magrittes, de belangrijkste Franstalige filmprijzen in ons land.

'Un monde' is het debuut van de Brusselse regisseur Laura Wandel. Het verhaal speelt zich af op een school, waar een jongen wordt gepest, en zijn zusje daar iets aan wil doen. Het bijzondere aan 'Un monde' is dat alles is gefilmd op ooghoogte van de kinderen.

"Ik ben heel blij en vereerd met deze Ensor, omdat deze film een volledig Belgische co-productie is, die gefinancierd werd door de twee gemeenschappen in ons land", reageert regisseur Laura Wandel.

Een overzicht van alle winnaars:

  • Beste film: 'Dealer'
  • Beste serie: 'Grond'
  • Beste filmregie: Jeroen Perceval voor 'Dealer'
  • Beste televisieregie: Kaat Beels en Nathalie Basteyns voor 'Beau séjour'
  • Beste hoofdrol in een film: Nabil Mallat voor 'Cool Abdoul'
  • Beste ondersteunende filmrol: Bart Hollanders voor 'Dealer'
  • Beste hoofdrol in een televisieserie: Yassine Ouaich voor 'Grond'
  • Beste ondersteunende televisierol: Geert Van Rampelberg voor 'Red light'
  • Beste filmscenario: Jeroen Perceval voor 'Dealer'
  • Beste televisiescenario: Wannes Cappelle, Zouzou Ben Chikha en Dries Heyneman voor 'Grond'
  • Beste documentaire film: 'Hi my name is Jonny Polonsky' (Canvas)
  • Beste documentaire reeks: 'Het leven in kleur' (Canvas)
  • Beste kortfilm: 'Binge loving'
  • Beste jeugdfictie: 'Mijn vader is een saucisse'
  • Beste animatiefilm: 'Meneer papier'
  • Beste montage: Bert Jacobs voor 'Beau séjour'
  • Beste DOP: David Williamson voor 'Dealer'
  • Beste geluid: Yanna Soentjens voor 'Dealer'
  • Beste muziek: Stan Lee Cole voor 'Dealer'
  • Beste art direction: Bart Van Loo voor 'Dealer'
  • Beste make-up: Dorien Van Poucke voor 'Dealer'
  • Beste kostuum: Catherine Marchand voor 'Beau séjour'

Beluister het verslag over de Ensors in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met journalist Lieven Van Gils in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet