Dear Winnie

18 januari 2020
Theatermaker Junior Mthombeni heeft een voorstelling gemaakt over Winnie Mandela. U weet wel… Ja, nee, wacht. Dat is het hem nu net. Weet u wie Winnie Mandela was? Die vraag is niet zo simpel te beantwoorden. De vrouw van Nelson Mandela. Ja, ok. Maar dan?

Het stuk is een eerbetoon aan Mama Winnie. Daar schrokken we wel van. Want dat staat haaks op ons wereldbeeld. Wij hebben altijd geleerd dat Nelson Mandela een halve heilige was. Terechte winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Dankzij hem is de overgang van apartheid naar democratie in Zuid-Afrika zonder bloedvergieten verlopen.

Tegenover Winnie… Tja, zij was missschien niet het tegenovergestelde, maar toch. Ze liet zich omringen door bedenkelijke bodyguards. Er was die duistere moord op Stompie Seipeie en zo. En waarom wilde Mandela scheiden? Enfin, we weten niet precies wat er allemaal gebeurd is, maar in onze ogen was het niet echt iemand om trots op te zijn. Tot we dus die voorstelling zagen.

Jonge Afrikanen kijken helemaal anders naar Winnie Madikizela. Zo heette ze echt. Als een rolmodel. Als iemand waar ze bewondering voor hebben. Kijk, dat vinden wij dus interessant. Dat ons wereldbeeld wordt uitgedaagd. Om niet te zeggen: op z’n kop gezet. Daar houden we van.

Zeker als regisseur Junior Mthombeni dan ook nog eens de zoon van een in Mechelen verdwaalde ANC-strijder blijkt te zijn. Die ooit een brief schreef naar Winnie Mandela. Daar moeten we het gesprek mee beginnen.

Als je zelf wil gaan kijken, kan je hier terecht. Het is absoluut de moeite.

Beluister het volledige gesprek :