Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Debat Clinton en Trump: "De politiek heeft verloren"

ma 10 okt. - 8:36

“Het tweede debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen in Amerika is uitgedraaid op een moddergevecht” vertelde de nieuwslezeres. Toch werd Clinton als overwinnaar beschouwd. Jan Seurinck (eigenaar van opinies, kenner van marketing) heeft daar bedenkingen bij. "Wie heeft hier eigenlijk gewonnen?" vraagt hij zich af in "De minuut" bij Hautekiet.
"Ongeloofwaardige excuses volgen op strategisch gelekte video’s"

De minuut van Jan Seurinck

“Het tweede debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen in Amerika is uitgedraaid op een moddergevecht” vertelt de nieuwslezeres terwijl ik de jongens naar school breng. Terwijl ik de vraag beantwoord wat een moddergevecht is en waarom die mensen dat gedaan hebben, hoor ik dat Clinton toch als overwinnaar mag worden beschouwd. De reden daarvoor? De excuses van Trump kwamen bij wat onderzoeksbureaus een representatief staal van de Amerikaanse kiezers noemen niet geloofwaardig over.

De nieuwslezeres heeft maar half gelijk.

Wie heeft hier eigenlijk gewonnen? Waar gaat dit debat nog over?

Ongeloofwaardige excuses volgen op strategisch gelekte video’s. Waarna de twee partijen roepend en wild gesticulerend de huiskamer van miljoenen Amerikanen en aan de sociale netwerken te zien wereldwijd nog eens zoveel televisieschermen rollen. Je moet wel heel naiëf zijn om niet te geloven dat een communicatiestrateeg of een spindokter of hoe je haar ook wil noemen ergens achteraan in de chartervlucht tussen Chicago en New York een communicatieplan heeft opgesteld en dan en daar heeft beslist: het tweede presidentiële debat zal over de houding van Trump tegenover vrouwen gaan. Het debat over de buitenechtelijke relaties en eerder al even strategisch gelekte e-mailadressen zullen daarmee bij zus en zoveel procent van de kiezers naar de achtergrond worden verschoven en de verkiezingen zullen gewonnen worden.

De Amerikaanse verkiezingen hebben steeds meer weg van een reality show en de race naar de onderstroom trekt niet alleen de geloofwaardigheid van de beide kandidaten in een steeds sneller tempo naar beneden, het haalt met een evenredige snelheid de geloofwaardigheid van de politiek naar beneden. En hoewel het verleidelijk is de popcorn klaar te zetten en te kijken waar ze over de oceaan mee bezig zijn, hou je maar beter de vetgedrukte krantenkoppen hier te lande en bij uitbreiding in Europa er maar bij en kan je alleen maar hopen dat de slinger nu stilaan terug begint te keren.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet