Deel van verwoeste graansilo's in haven van Beiroet ingestort, twee jaar na dodelijke explosie

4 augustus 2022
In de Libanese hoofdstad Beiroet is een deel van de grotendeels verwoeste graansilo's ingestort, nadat er opnieuw brand was uitgebroken in de constructie. In de silo's is graan dat niet door de explosie van twee jaar geleden was vernield, de voorbije weken beginnen te fermenteren en in brand geschoten. De overheid had eerder deze week al gewaarschuwd dat de silo's elk moment zouden kunnen instorten.

Op beelden die op sociale media circuleren, is te zien hoe een klein deel van wat overblijft van de silo's instort. Dat veroorzaakte een enorme stofwolk rond de constructie. Naar verluidt was net voor de instorting een explosie te horen.

De graansilo's werden twee jaar geleden grotendeels verwoest tijdens een enorme explosie in de haven van Beiroet, op 4 augustus 2020 om precies te zijn. Nadat eerder die dag al brand was uitgebroken en een kleinere explosie had plaatsgevonden, ontplofte in de vooravond 2.700 ton ammoniumnitraat dat al jaren ongereglementeerd in de haven lag opgeslagen. Een uiterst explosieve stof, voornamelijk gebruikt om kunstmeststof te maken.

Meer dan 200 mensen kwamen toen om het leven, meer dan 6.000 mensen raakten gewond. Grote delen van de haven en de omgeving ervan werden verwoest. Een iconisch beeld na de explosie was dat van de grotendeels vernielde graansilo's. Wat ervan overblijft, torent apocalyptisch boven de rest van de haven uit.

Maar niet al het graan dat in de silo's lag opgeslagen, is door de explosie vernield. De voorbije weken waren die resten beginnen te fermenteren en door de zomerse hitte schoot het graan in brand. De brandweer en het leger probeerden het vuur te blussen, maar slaagden daar niet volledig in. Eerder deze week waarschuwde de Libanese regering al dat de silo's elk moment volledig zouden kunnen instorten, omdat de brand de al wankele constructie nog meer verzwakt heeft. Wat nu dus deels is gebeurd.
Buurtbewoners wordt aangeraden om de ramen gesloten te houden, stofmaskers te dragen en zoveel mogelijk binnen te blijven, want mogelijk komen er toxische stoffen vrij.

Dat de constructie nu op instorten staat, maakt bij de inwoners van Beiroet hevige emoties los, enkele dagen voor de tweede "verjaardag" van de explosie.

Bron: vrtnws.be en De ochtend