Deense buitenlandminister besluit diplomatieke rel met doosje wondpleisters

2 september 2015

Had u al van plåstergate gehoord? Het betreft een diplomatiek incident tussen Zweden en Denemarken dat de oude haat-liefdeverhouding weer helemaal op scherp zette.

De reuring begon medio vorige maand toen de - relatief onervaren - Deense Minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen een link op facebook postte naar een artikel over Zweedse apotheken die donkerkleurige wondpleisters verkopen. 'Ben ik weer blij dat ik niet in Zweden woon!' zette hij er bij - daar mag onder verstaan worden: 'in het qua politieke correctheid compleet doorgedraaide Zweden'.

Er zijn al voor minder stormen opgestoken in de oude en de nieuwe media. Zeker in tijden waarin racisme, vrije meningsuiting, asiel, gelijke behandeling en integratie zo actueel zijn.

Minister voor Jeugd, onderwijs en gelijkekansen Ellen Trane Nørby gooide nog wat olie op het vuur door er de recente anti-racistische bewerking van Pippi Langkous bij te sleuren: 'Wie gelooft er nu in hemelsnaamdat Pippi's aapje een belediging is voor mensen uit andere delen van de wereld, of dat witte pleisters en gips gemaakt zijn om mensen met een donkere huid te irriteren? ' schreef ze op Facebook.

Tijdens de klimaatconferentie in Alaska begin deze week offreerde Kristian Jensen zijn Zweedse collega Margot Wallström een doosje kleefpleisters met hartjes.

Benieuwd of die schattige attentie de diplomatieke plooien glad heeft gestreken. Of waren het pleisters op een houten been?