Deense ex-kok leidde 10 jaar lang een dubbelleven in Noord-Korea: “Een verhaal waar James Bond bij verbleekt”

13 oktober 2020
Screenshot Youtube BBC News
Het lijkt wel een onwaarschijnlijke actiefilm: een Deense chef-kok met ziekteverlof leidde 10 jaar lang een dubbelleven. Zelfs zonder dat zijn vrouw het wist, infiltreerde hij in Noord-Korea en filmde hij alles met verborgen camera. Zijn verhaal kan je zien in de documentaire 'The Mole'. Marcel Burger, correspondent in Scandinavië zag 'The Mole' al en vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.

Zondag werd de documentaire ‘The Mole’ uitgezonden in Scandinavië en op de BBC. Daarin wordt het verhaal verteld van Ulrich Larsen, een Deense ex-chef die een chronische aandoening heeft. Door traumatische ervaringen van de Koude Oorlog ontwikkelde hij een grote haat voor het Communisme. Hij wou op een of andere manier de communisten in een kwaad daglicht zetten. Maar hoe?

De documentaire onthult onwaarschijnlijke taferelen. "Het is een verhaal waar James Bond bij verbleekt", schreef Marcel Burger op Twitter. In 'Nieuwe Feiten' ging hij er dieper op in.

(lees verder onder de tweet)

Dekmantel voor wapen- en oliehandel

“De Deen is lid geworden van de Communistische Vriendschapsvereniging in Denemarken”, zegt Burger. “Daaruit blijkt dat verschillende Noord-Koreaanse verenigingen in de wereld een soort dekmantel zijn voor wapen- en oliehandel van en naar Noord-Korea. Het land zou op die manier aan alle sancties van de Verenigde Naties ontglippen.”

Verkeerd spoor

“Ulrich contacteerde de Deense documentairemaker Mads Brügger. Die bracht hem in contact met een tweede Deense persoon die in de documentaire ‘Mister James’ wordt genoemd. Het is een ex-cocaïnehandelaar die zijn straf heeft uitgezeten en als een acteur wordt ingehuurd om de ‘bad guy’ te spelen tijdens de onderhandelingen met Noord-Korea. Hij is de handelsman met heel veel geld”, aldus Burger. Zo proberen ze Noord-Korea op een verkeerd spoor te brengen. “Met zijn tweeën verleiden ze Noord-Korea: ze bieden 50 miljoen dollar aan, waarmee het land een wapenhandel op poten zet met Syrië en andere landen, in ruil voor olie. Dat werd allemaal gefilmd, dus er is heel veel bewijs dat het inderdaad waar zou zijn.”

(lees verder onder de trailer van de documentaire)

Het is echt een onwaarschijnlijk verhaal. De Deen werd zelfs gevraagd om bij de VN in New York te komen vertellen wat er juist aan de hand is. “Noord-Korea is er in geslaagd om via een parallel systeem geld te verdienen door wapens te verkopen en olie te bemachtigen. Het is wel iets wat heel groot kan worden”, besluit Burger. De CIA is er alleszins nooit in geslaagd.

Beluister het gesprek met Marcel Burger in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select

Lees ook: