Deense overheid nationaliseert tiende bank

10 oktober 2011

De Belgische overheid koopt Dexia bank België voor zo'n 4 miljard euro en staat garant voor 54 miljard aan "slechte papieren" van de bank. Frankrijk en Luxemburg nemen respectievelijk 33 en 3 miljard euro voor hun rekening. Dat is ongeveer de uitkomst van een weekend onderhandelen op hoog niveau.

 

Door deze "nationalisering" is Dexia bank België de tweede Belgische bank die overheidshulp nodig heeft om niet failliet te gaan. In 2008 zorgde dit bij Fortis voor woelige taferelen en vliegende schoenen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Tijdens die vergadering moest een goedkeuring gegeven worden voor de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas.

 

We vermoeden echter dat bovenstaande vermeldingen ondertussen geen Nieuwe Feiten meer zijn. Volgend artikel uit De Standaard van vandaag is dat waarschijnlijk wel :

 

"Niet alleen in België moet opnieuw een bank gered worden door de overheid. Ook de Deense overheid heeft zaterdagavond de Max Bank genationaliseerd. Het is al de tiende bank in Denemarken die in overheidshanden verdwijnt."

 

Tiens, tien genationaliseerde banken, hoe betaalt Denemarken dat?

 

 

Lees en beluister ook :