Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Defensie moet besparen en wil kazernes in Vlaanderen sluiten

vr 27 okt. - 6:16

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil een veertiental kazernes in ons land sluiten. De helft daarvan ligt in Vlaanderen. Het leger moet besparen. Omdat ook de werkingsmiddelen van Defensie de voorbije jaren zijn ingekrompen, rest er weinig andere keuze dan kazernes te sluiten. De regering is verdeeld over het plan.
Doornik is een van de kazernes die genoemd worden in het plan van Defensie als "te sluiten"

Minder is (financieel) meer

Het leger moet besparen en slankt af van zo’n 28.000 militairen naar 25.000. Omdat ook de werkingsmiddelen van Defensie de voorbije jaren zijn ingekrompen, rest er weinig andere keuze dan kazernes te sluiten. Kazernes kosten geld en dus kan er bespaard worden door militairen samen te zetten. Het bespaarde geld kan dan efficiënter worden ingezet.

Zo’n 14 kazernes staan op de lijst om te sluiten. In Vlaanderen gaat het onder meer om Koksijde, Ieper, Gavere, Oostende, Zutendaal, Tielen en Berlaar. In Wallonië gaan onder meer Glons, Nijvel, Luik, Bastogne en Doornik voor de bijl.  Een deel van die manschappen verhuist naar naarbij gelegen kwartieren.
Wie sluit waarom?

Kazernes sluiten is een evenwichtsoefening. Sommige capaciteiten behoren tot de kerntaken van het leger en daar moet Defensie dus de nodige ruimte voor uittrekken. Als Koksijde sluit, moet er een plaats vrijgemaakt worden bij de kust waar de maritieme NH-90 helikopters gebaseerd worden. In dit uitzonderlijke geval wordt er gedacht om bij de luchthaven van Oostende een basis te openen.

Kazernes zonder unieke capaciteit worden, waar mogelijk, samengevoegd met andere. Een aantal kazernes, bijvoorbeeld de luchtmachtbasis van Kleine Brogel waar de Amerikaanse kernwapens zijn opgeslagen, zijn daarom "incontournable".

Daarnaast is bij het plan gekeken naar provinciale en taalkundige evenwichten. De sluitingen zijn min of meer gespreid over de provincies en de gewesten. Defensie heeft onder meer ook rekening gehouden met de toekomstige rekrutering. Want ook een deel van de militairen werken als het kan graag dicht bij huis.

Strooien gemeenteraadsverkiezingen roet in het plan?

Het plan van minister Steven Vandeput (N-VA) ligt al een tijdje op tafel zonder dat er een akkoord is. Bronnen binnen de meerderheid zeggen dat "Vandeput het dossier heeft laten rotten" door niet sneller rekening te houden met de politieke gevoeligheden.

Minister Vandeput geeft dan weer aan dat het plan erg zorgvuldig en evenwichtig is samengesteld en dat er niet zomaar plots aan kan worden gemorreld. Vooral aan Franstalige kant lijkt het dossier niet rijp. Met de komende gemeenteraadsverkiezingen wil geen enkele burgemeester nog een kazerne in zijn gemeente zien sluiten. Vooral CD&V, dat heel wat burgemeesters levert, lijkt wat dat betreft in Vlaanderen dwars te liggen.

Grote dupe van de politieke onenigheid zijn die 28.000 militairen. Zij zien elke dag op het terrein in welke kazernes al een tijdje niet meer geïnvesteerd wordt en in welke nog wel. Wie met militairen praat, hoort vooral dat zij nu jaren van wachten duidelijkheid willen over welke kazernes sluiten en welke niet.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet