"Defensie zoekt de verkeerde hackers"

30 augustus 2017
‘België krijgt cyberleger met 200 computerexperts’, dat lazen we gisteren in De Tijd. Defensie heeft dit jaar al een opvallend groot aantal vacatures (dertig) uitgeschreven waarin gevraagd wordt naar computerexperts. Ethisch hacker Cedric twijfelt of ze wel de juiste profielen zullen aantrekken met hun vacatures.

Ethisch hacker Cedric De Vroey las de vacature van defensie en twijfelt er sterk over of ze wel de juiste profielen zullen aantrekken. "Er zullen wel een aantal hackers willen solliciteren, maar die passen misschien niet in het hokje van de overheid." De overheid vraagt immers mensen met ervaring, en met een masterdiploma. 

"Ik heb veel vrienden in de hackerscene die technisch zeer onderlegd zijn en dus zeer capabel zouden zijn voor de job, maar nooit in aanmerking zouden komen. Net omwille van de selectieprocedure en de criteria die Selor hier hanteert", denkt Cedric. 

Volgens hem moet de focus verschuiven van diploma's naar vaardigheden. "Test mensen eerst op hun technische kunnen!" Hackers zijn immers vaak mensen met 'een apart karakter'. "Vaak zijn dat mensen met autisme. In een normale selectieprocedure krijgen ze het vaak heel moeilijk, omdat ze communicatief niet heel vaardig zijn."

Cedric denkt dus dat de overheid eerst en vooral voorbij de diploma's moet kijken en dat ze de hackers moeten testen met praktische proeven. Lang zal de overheid ook niet meer kunnen wachten, denkt hij. "De nood is echt hoog, we mogen de cyberaanvallen zéker niet onderschatten."