Definitief akkoord: "Moesten adviezen inwinnen en die au sérieux nemen"

9 december 2017
De top van de federale regering heeft een akkoord bereikt over de teksten van het zogenaamde Zomerakkoord. Er was nog discussie over enkele cruciale onderdelen van het akkoord, onder meer over het belastingvrij bijklussen en de Effectentaks. Minister van Werk en Economie Kris Peeters reageerde in De Ochtend.

Het kernkabinet van de federale regering heeft een akkoord bereikt over drie dossiers die nog niet afgehandeld waren in het Zomerakkoord. De gemaakte afspraken zijn onder meer een antwoord op de vragen die de Raad van State had gesteld.

"Het gaat over de effectentaks op aandelen, het belastingvrij bijverdienen tot 500 euro per maand en een lagere vennootschapsbelasting", meldt wetstraat journalist Johny Vansevenant.

"Die drie dossiers gaan nu naar het parlement. Er zijn wat aanpassingen over bijvoorbeeld het onbelast bijverdienen. Wie dat doet in een woonzorgcentrum moet bepaalde kwalificaties hebben om daar als vrijwilliger 500 euro per maand bij te verdienen."

Voor de Effectentaks komt er een antimisbruikregeling. "Wie aandelen op een effectenrekening heeft en die weghaalt van zijn effectenrekening, die zal het eerste jaar dat hij of zij dat doet belast worden als hij of zij op die manier belastingen probeert te ontwijken."

"Eigenlijk verandert er heel weinig. Alles gaat nu naar het parlement. Het belastingvrij bijverdienen van 500 euro per maand zal pas ingaan vanaf 20 februari. Dat heeft te maken met het feit dat er tegen dan een app zal klaar zijn. We kunnen zeggen dat de vrede teruggekeerd is in de regering-Michel. Elke regeringspartij heeft nu zijn trofee zo ongeschonden mogelijk kunnen behouden", besluit Vansevenant.

Akkoord gevonden dat rekening houdt met alle adviezen

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden op de onderhandelingen. "Het is goed dat de regering het Zomerakkoord nu definitief heeft goedgekeurd. Het is nu aan het parlement om de wetteksten zo snel mogelijk goed te keuren. Dan kan het Zomerakkoord zo snel mogelijk in werking treden", zegt Kris Peeters.

"Zowel de adviezen van de Raad van State, de Nationale Arbeidsraad en verschillende organisaties hebben we au sérieux genomen. Daar hebben we de tijd voor genomen en we hebben nu een akkoord gevonden dat maximaal rekening houdt met die adviezen", aldus Peeters.

Bron: vrtnws.be