“Degradatie is resultaat van prestaties van 10 maanden, niet van één fase in de allerlaatste wedstrijd"

11 maart 2018
Eupen en KV Mechelen hebben gelijke kansen om te degraderen en moeten zich neerleggen bij het resultaat, vindt Peter Vandenbempt. Ook voor Play-off 1 steekt de sporzajournalist zijn hand niet in het vuur. “Al zou het zomaar KV Kortrijk kunnen worden, en dat zou een stunt van formaat zijn.”

“Tussen Eupen en KV Mechelen is het fifty fifty voor de degradatie”, zegt voetbalanalist Peter Vandenbempt. “KV Mechelen heeft een puntje voor op het doelpuntensaldo. In het hoofd kan dat wel een verschil uitmaken, maar eigenlijk moeten de twee er gewoon alles aan doen om te winnen.”

Winnen zal misschien niet voldoende zijn

“Het vervelende of ongemakkelijke aan deze situatie is dat dit misschien niet voldoende is. De ploegen zullen toch met een oor aan de radio moeten luisteren wat er gebeurt op het andere veld, hoeveel doelpunten daar gemaakt worden. Dat is toch wel een bijzondere situatie voor de twee clubs.”

Hoogst ongelukkig

Winnen is voor beide ploegen geen evidentie, benadrukt Vandenbempt. “Je mag niet vergeten dat het gaat om ploegen die het hele seizoen maar vijf keer hebben kunnen winnen.”

Waasland-Beveren en Moeskroen hebben niks meer om voor te spelen. Achteraf zouden er discussies kunnen komen over afspraken. “Dat hangt daar zeker als een dreiging boven, hoogst ongelukkig”, vindt Vandenbempt. “Misschien kunnen we vooraf dan toch maar duidelijk stellen dat het op papier logischer is dat Eupen thuis wint van Moeskroen dan dat KV Mechelen thuis wint van Waasland-Beveren.”

Op papier wint Eupen

“Waasland-Beveren heeft de voorbije weken niet zo vaak gewonnen, maar tot vorige week heeft die wel nog strijd geleverd voor een plaats in de top 6. Dat is in principe toch een stevigere tegenstander voor KV Mechelen.”

“Moeskroen daarentegen is een ploeg die toch een beetje aan het afglijden is. Zeven van hun negen laatste wedstrijden hebben ze verloren, buitenshuis bakken ze er helemaal niets meer van. En Eupen heeft een goede thuisreputatie: vier maanden thuis niet meer verloren, ze hebben bijvoorbeeld gelijkgespeeld tegen AA Gent en Club Brugge."

"Als het op doelpunten aankomt, zou het ook wel kunnen dat Eupen veel doelpunten kan maken tegen Moeskroen. Na Eupen is dat de ploeg die het hoogste aantal doelpunten heeft geïncasseerd.”

Videoref

“Er wordt een videoref ingevoerd tijdens de wedstrijden, maar dat betekent niet dat er geen fouten meer worden gemaakt. Die apparatuur wordt nog altijd gebruikt door mensen die kijken naar de beelden.”

“Kapitale fouten zullen niet voorvallen, dat is toch al belangrijk. Maar andere fouten vallen niet uit te sluiten. In dat geval moet de ploeg die degradeert zich goed realiseren dat een degradatie altijd het resultaat is van prestaties van tien maanden en niet van één wedstrijdfase in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen.”

Wankel

Voor de Play-off 1 gaat het tussen Kortrijk, Standard of Antwerp. “Alle drie verdienen ze het”, vindt Vandenbempt.

“Maar eigenlijk zou het voor Standard niet mogen dat het voor de zoveelste keer moet vechten tot de allerlaatste speeldag om erin te blijven. Wat dat betreft hebben Antwerp en KV Kortrijk, met de middelen die zij hebben, het veel en veel beter gedaan. Standard is een beetje wankel, Oostende zit in de flow. Ik steek mijn hand niet in het vuur dat het zomaar Standard wordt.”

Met de middelen die zij hebben, hebben Antwerp en KV Kortrijk het veel beter gedaan dan Standard

“Voor Antwerp wordt het een lastig verhaal. Zij winnen moeilijk, moeten op bezoek bij Anderlecht en daar wordt deze namiddag net feest gevierd. Roger Vanden Stock wordt uitgewuifd en ik veronderstel dat de spelers dat niet willen doen met puntenverlies of zelfs een nederlaag.”

“Ik zou zeggen, let toch maar op van KV Kortrijk. De ploeg heeft een stevige thuisreputatie. En Charleroi is een moeilijk verhaal de afgelopen weken, zij zijn de goeie schwung kwijtgeraakt. Als Kortrijk wint thuis, Standard speelt maar gelijk en Antwerp wint ook niet, dan zou het zomaar KV Kortrijk kunnen worden. En dat zou een stunt van formaat zijn.”