Dekens van 8 kilogram helpen je in slaap te vallen

29 september 2020
Wie slaapproblemen heeft, kan misschien een verzwaard deken gebruiken. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat zulke dekens slaapproblemen bij mensen met psychische problemen enorm kan verminderen. En ook voor mentaal gezonde mensen kan het nuttig zijn.

Karlien Dhondt, jeugdpsychiater in het slaapcentrum van het universitair ziekenhuis in Gent, gebruikt de dekens bij haar patiënten. "Het kan helpen slaapproblemen aan te pakken zonder medicijnen te hoeven gebruiken," vertelt ze in 'Nieuwe Feiten'. Om het gewicht van een verzwaard deken te bepalen, kijkt men naar het lichaamsgewicht van de patiënt. "Vaak wordt 10% van het lichaamsgewicht als richtlijn genomen. Een volwassen persoon van 80 kilogram zal dus een deken krijgen van acht kilogram. Voor een kind is dat natuurlijk een pak minder," gaat Dhondt verder. De dekens worden verzwaard door over het hele oppervlak een speciale kunststof in het deken te verwerken.

Veilig gevoel

Comfortabel lijkt het niet om onder een deken van acht kilogram in slaap te vallen, maar niets is minder waar, vertelt Dhondt. "Het geeft een veilig gevoel. Zo een deken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder gaat bewegen en dat je spieren minder zullen opspannen. Je lichaam niet tot rust kunnen brengen, is één van de belangrijkste redenen waarom mensen niet in slaap kunnen vallen. Een verzwaard deken helpt dit op te lossen. Het is een cocon waarin je veilig kan inslapen." 

Psychische problemen

Zweedse wetenschappers onderzochten onlangs of verzwaarde dekens mensen met psychische problemen kunnen helpen met inslapen. En de resultaten waren spectaculair. 60% van hen zei minder slaapproblemen te hebben en bij 42% waren de slaapproblemen zo goed als verdwenen. "Maar verzwaarde dekens kunnen ook mensen zonder psychische problemen helpen," zegt Dhondt. "Het kan zeker werken voor mensen die hun hoofd niet zo makkelijk stil kunnen maken. Kinderen en volwassenen met ADHD hebben er ook veel baat bij."

Niet voor iedereen

Maar al dat goed nieuws ten spijt zijn verzwaarde dekens niet voor iedereen een wondermiddel. "Sommige mensen hebben het niet graag dat er dingen op hun lichaam liggen. Voor hen gaat het niet werken. Ook voor mensen die het snel warm hebben, zal het zeker in de zomer lastig zijn om die dekens te gebruiken," aldus Dhondt.

Waar te vinden

Wie een verzwaard deken wil gebruiken, kan dat online bestellen. Mutualiteiten verspreiden het ook. Via deze weg zijn de dekens iets goedkopers. En wie toch urenlang wakker ligt en energie kwijt wil, kan er zelf een maken. Online vind je informatie over dingen die je kan gebruiken om je deken te verzwaren. "Vaak huren mensen eerst een verzwaard deken om het te testen en als ze tevreden zijn, bestellen ze er een," zegt Dhondt. "Het is een investering, maar investeren in je gezondheid is nooit een slecht idee."

Lees ook: