Deliveroo-koeriers leggen het werk neer in Gent

15 juni 2019
Belga Image
Het was een drukke werkweek en je hebt geen zin meer om nog te koken op deze zaterdagavond. Deliveroo 'to the rescue', want met een paar toetsen op je smartphone wordt er eten tot aan je voordeur gebracht. Maar in Gent zal dat mogelijk moeizamer gaan vanavond, want een aantal koeriers van Deliveroo staken van 19 tot 20 uur. Ze leggen het werk neer om te protesteren tegen de verlaging van hun loon.

Het loon van Deliveroo-koeriers zou sinds augustus met maar liefst 35 procent gedaald zijn. Jan Michels, oprichter van KoerierCollectief Gent en ook zelf actief als koerier, vertelt dat de koeriers van Deliveroo het grondig beu zijn: "Sinds mei krijgen we minder dan vier euro per bestelling die we afleveren. Dat is de druppel."

Wachttijden niet vergoed

Al sinds augustus vorig jaar is het loon van de koeriers systematisch gezakt, maar het is pas sinds afgelopen mei dat het loon onder de symbolische drempel van 4 euro per bestelling is gedoken. Zo wordt er heel wat druk gelegd op de koeriers, die per bestelling worden vergoed. Ze willen (of moeten) dus zoveel mogelijk bestellingen afleveren om nog een schappelijk loon over te houden aan hun bijverdienste. Volgens Michels verdienen de koeriers nu omgerekend nog zo'n 10-12 euro per uur, terwijl dat in augustus vorig jaar nog 15-17 euro per uur was.

"We hebben niet altijd in de hand hoeveel bestellingen we per uur afleveren, want het valt regelmatig voor dat we een tijdje moeten wachten op onze bestellingen in een restaurant en voor die wachttijd worden we niet vergoed", aldus Michels.

Gewoon aangekondigd

Ook de communicatie van Deliveroo over de aanpassing van vergoedingen laat te wensen over: "Er is nooit uitleg gekomen van Deliveroo. Er werd gewoon aangekondigd, en zelfs niet elke keer, dat de vergoedingen zouden dalen. Maar het ergste is dat Deliveroo zelf ontkent in de pers dat die dalingen zijn doorgevoerd", aldus Michels.

Heeft praten met de directie dan niet meer zin dan een staking? "We worden compleet genegeerd door de directie van Deliveroo. Gisteravond hebben we voor het eerst antwoord gekregen op een e-mail die we verstuurd hebben, maar daar stond alleen maar in dat ze niet willen praten met onruststokers." Absurd, volgens Michels, want zij zijn de koeriers, de mensen die het bedrijf doen draaien.

We worden compleet genegeerd door de directie van Deliveroo, want 'ze willen niet communiceren met onruststokers'
Jan Michels

Restaurants doen mee

Dus hebben al een 25-tal koeriers beslist om vanavond, midden in het spitsuur, van 19-20 uur, te staken. "Het is ook mogelijk dat de staking de hele avond zal duren, omdat veel koeriers al hebben aangegeven dat een uur onvoldoende is om een signaal te geven. Hoe dan ook zal de staking impact hebben, want midden in het spitsuur staken, dat zal voor enorm veel vertragingen zorgen", zegt Michels.

We hebben ook aan restaurants gevraagd om de app van Deliveroo uit te zetten en een aantal Gentse restaurants hebben daar al positief op gereageerd."

"We zijn er ook van overtuigd dat we deze avond nog koeriers kunnen overtuigen om mee te staken, want we merken dat er veel ongenoegen is over het beleid dat Deliveroo momenteel voert."

Eisen

Wat eisen de stakers dan van Deliveroo? "We willen een minimum gegarandeerd inkomen van 12 euro per uur, zodat ook de wachttijden gedekt zijn. En we willen terug naar de vergoedingen van afgelopen zomer, dus zo'n 15 euro bruto per uur."

Als deze actie niets uithaalt, dan komen er waarschijnlijk nieuwe acties en die zullen misschien ook in andere steden plaatsvinden. "In Brussel is er ook een collectief voor koeriers opgericht. Daar zijn momenteel nog geen acties gepland, maar de problematiek is wel hetzelfde. We sluiten dus niet uit dat we de handen in elkaar slaan voor eventuele nieuwe acties."

Blijkbaar werd de media eerst geïnformeerd over deze actie, want wij hebben tot gisterenavond geen verzoeken ontvangen van het Gentse collectief om elkaar te ontmoeten
Woordvoerder Deliveroo

Deliveroo: "Deze actie is niet representatief"

Een woordvoerder van Deliveroo laat weten dat Deliveroo vanavond gewoon open zal zijn in Gent en dat er zeer weinig hinder verwacht wordt. "Wij zijn ook altijd blij om met Deliveroo-koeriers te spreken over onze samenwerking, maar in deze werd de media blijkbaar eerst geïnformeerd. Tot gisterenavond hebben wij geen verzoeken ontvangen van het Gentse collectief om elkaar te ontmoeten."

"Deze actie is niet constructief. Elke activiteit die de diensten van Deliveroo wil verstoren, zou de koeriers verhinderen die wel willen werken en zo extra inkomsten verdienen, zou de klanten ervan weerhouden om hun eten te ontvangen en zou de restaurantverkopen schaden. Dit soort activiteiten is geenszins representatief voor de hardwerkende meerderheid van de Deliveroo-koeriers", aldus Deliveroo.

"Deliveroo luistert naar de feedback van de koeriers en werkt hard om eventuele problemen die in onze reguliere feedback sessies aan de orde worden gesteld, aan te pakken. We zijn trots op de flexibele en goed betaalde werkopportuniteit die we creëren in Gent."

"In Gent verdienen de koeriers gemiddeld ruim 13,50 euro per uur en het aantal beschikbare leveringen steeg in 2019. Dat zijn dus meer koeriers die meer bestellingen kunnen leveren. Deze verdiensten zijn in lijn met wat andere Belgische koeriers verdienen. Uiteraard zijn we teleurgesteld dat deze actie door een kleine groep werd aangekondigd, maar we zullen ons blijven inzetten in Gent, waardoor we de ervaring van de koeriers bij elke kans die we krijgen, verbeteren".