Democraten doen poging om einde te maken aan shutdown in VS

4 januari 2019
Jorge Alcala
In de Verenigde Staten hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een poging gedaan om een einde te maken aan de zogenoemde shutdown, die een deel van de Amerikaanse overheid verlamt. Maar de kans dat de shutdown daarmee voorbij is, is klein. Ook de Senaat moet de voorstellen goedkeuren en dat zal wellicht niet gebeuren, omdat er geen geld voor de muur tussen de VS en Mexico in de plannen zit.

De Verenigde Staten zitten ondertussen al een kleine twee weken in een budgettaire impasse omdat de Democraten en Republikeinen het niet eens raken over de begroting. En dus liggen heel wat overheidsdiensten stil.

Sinds gisteren zijn de Democraten in de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zij namen meteen initiatief. Het Huis keurde twee voorstellen goed die tijdelijk voor geld kunnen zorgen. De getroffen overheidsdiensten zouden daardoor voorlopig kunnen heropenen.

Muur

Maar hét pijnpunt waar het hier allemaal rond draait, is de financiering voor de geplande muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. De Republikeinen willen die, de Democraten niet. En over het geld daarvoor - zo'n 5 miljard dollar - is er nu géén maatregel goedgekeurd.

De voorstellen moeten nu naar de Senaat. "Maar die zal ze wellicht niet goedkeuren, want in de Senaat zijn de Republikeinen in de meerderheid", zegt correspondent Michiel Vos.

Volgens de Republikeinen is het initiatief van de Democraten dan ook tijdverspilling, want ze zullen er toch niet op ingaan.

En dus is de impasse compleet, zegt Vos. "De Republikeinen bijten zich steeds meer vast in de plannen van de muur. Volgens president Donald Trump kan er geen veilige grens tussen beide landen zijn zonder zo'n muur. De Democraten willen dat niet, noemen zo'n muur immoreel, en willen enkel wat hekken, drones en versterkte grensbewaking tussen de VS en Mexico."

Dagen, weken of maanden

Hoe lang de zogenoemde shutdown nog zal duren, is niet duidelijk. "De problemen bij Binnenlandse Veiligheid, waar de financiering van de muur onder zit, zullen wel nog dagen of weken kunnen duren", voorspelt Vos. Sommigen spreken zelfs van "maanden". "Maar de andere ministeries, die buiten de politieke ruzie vallen, zullen toch wat eerder weer kunnen worden opgestart."

Vandaag zullen de Democraten en president Trump opnieuw samenzitten over de muur. "Daar zullen ze moeten kijken of ze dichter bij elkaar kunnen komen."

Luister naar Michiel Vos in De ochtend

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select