Democraten wijzen Donald Trump met de vinger: "Zijn racisme verandert de aard van de VS en leidt tot geweld"

5 augustus 2019
Na de aanslag in El Paso (Texas) en de schietpartij in Dayton (Ohio) laait de discussie over wapendracht opnieuw op in de VS. Deze keer komt daar een nieuw element bij: racisme, dat Donald Trump in de hand zou werken. Dat zegt correspondent Björn Soenens. Verschillende Democraten wijzen de president met de vinger. "Haat heeft geen plek in ons land", zegt hij zelf.

29 doden en een veelvoud aan gewonden: dat is de trieste balans van de aanslag in een winkelcentrum in El Paso en van een schietpartij in de uitgaansbuurt van Dayton. Onderzoek moet de precieze motieven van de twee daders nog verhelderen, maar de schutter in El Paso zou vooraf een manifest hebben geschreven waarin hij zijn afkeer voor Latijns-Amerikanen uitspuwt.

"Na elke schietpartij laait de discussie over de wapenwetten opnieuw op in de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Dan gaat het over de vraag of de vrije wapendracht wel of niet aan banden mag worden gelegd. Vervolgens gebeurt telkens niks."

"Deze keer sluipt een ander element de discussie binnen: racisme. Daarbij is de centrale vraag of de racistische uitlatingen van president Donald Trump geweld in de hand werken. Verschillende politici menen dat zijn recente racistische uitspraken over 4 gekleurde vrouwen die lid zijn van het Congres de kiem van mogelijk geweld hebben gezaaid."

Meer op vrtnws.be (met reacties van Beto O'Rourke, Joe Biden, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Nancy Pelosi, Donald Trump, Ivanka Trump, Kellyanne Conway)

Bekijk hieronder onze correspondent Björn Soenens over de oplaaiende discussie over wapendracht in de VS: