Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Democratie = particratie?

vr 26 jan. - 8:26

Hoe werkt een parlementaire democratie? Tijdens verkiezingen worden volksvertegenwoordigers verkozen en vervolgens vertegenwoordigen die het volk. Dat is wat men ons altijd geleerd heeft, maar dat is onzin. Zo werkt het niet.
Stem van het volk of kiesvee?

Het parlement heeft vandaag amper nog politieke macht. De partijvoorzitters beslissen alles. Zij bepalen wat er moet gebeuren en de verkozenen des volks doen wat er van hen verwacht wordt. Zelfstandig denken behoort niet meer tot het takenpakket van de parlementair.

Ok, ok, beetje kort door de bocht, maar toch. Geen zinnig mens die zal ontkennen dat we vandaag in een particratie leven. De vraag is: hoe is dat kunnen gebeuren? En is het een slechte zaak?

Het is niet van alle tijden. Vóór WOII bestond het niet. En nee, ze doe het niet overal. België is een van de weinige landen waar de partijen zoveel macht hebben.

Manu Gerard, historicus aan de KU Leuven, gespecialiseerd in hedendaagse politieke geschiedenis, kan daar zinnige dingen over vertellen. Tenminste, dat hopen wij toch, want hij zit zaterdag aan onze keukentafel.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet