Democratische en Republikeinse senatoren sluiten deal over wapenwet in VS

13 juni 2022
Een groep van Amerikaanse senatoren, die bestaat uit tien Democraten en tien Republikeinen, heeft een princiepsakkoord bereikt voor een hervorming van de wetgeving over wapenveiligheid. De Amerikaanse president Joe Biden juicht het princiepsakkoord toe, al staat het nog ver van wat hijzelf, de meeste Democraten en activisten vragen.

Het plan voorziet onder meer in de financiering van de geestelijke gezondheidszorg, de bevordering van veiligheid op scholen en subsidies voor staten om zogenaamde "red flag laws" in te voeren, waardoor autoriteiten wapens kunnen afnemen van mensen die geacht worden gevaarlijk te zijn. Ook het nationale systeem voor onderzoek naar eerdere veroordelingen bij wapenkopers zou worden uitgebreid naar kopers jonger dan 21 jaar. Die achtergrondchecks zouden ook worden uitgebreid naar online verkopers en naar wapenbeurzen.

"Er komt ook een verbod op wapens voor mensen die veroordeeld zijn voor huiselijk geweld, zelfs als ze niet getrouwd zijn", aldus VS-correspondent Björn Soenens. "Dat was tot dusver een achterpoortje dat openstond."

Maar al bij al is het een bescheiden pakket. "Er komt geen verbod op de verkoop van militaire aanvalswapens, en er komt ook geen verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 om AR15’s te kopen. Ook zal er geen beperking zijn op de kogelmagazijnen: magazijnen waarin meer dan 10 kogels zitten, mogen nog altijd verkocht worden."

"Geen excuses voor vertraging"

Het princiepsakkoord weet de kloof tussen Democraten en Republikeinen op het vlak van wapenwetgeving te overstijgen, maar het staat nog altijd ver van wat activisten, de meeste Democraten en de Amerikaanse president Joe Biden vragen. President Biden meent dat het princiepsakkoord "niet alles doet wat ik denk dat nodig is, maar getuigt van belangrijke stappen in de juiste richting", schrijft CNN op zijn website.

Dat minstens 10 Republikeinen het voorstel steunen in de Senaat, wijst erop dat er wellicht genoeg stemmen zullen zijn (60) om het erdoor te krijgen. "Met de steun van beide partijen zijn er geen excuses voor vertraging", zei president Biden nog. "Met elke dag die voorbijgaat, worden meer kinderen gedood in dit land: hoe sneller het op mijn bureau ligt, des te sneller kan ik het ondertekenen en kunnen we deze maatregelen gebruiken om levens te redden."

Het voorstel staat dan wel nog voor een heikele rit door het Amerikaanse Congres. "Als het Congres dit wetspakket goedkeurt, is het voor het eerst in dertig jaar tijd dat er federaal ook maar iets is bewogen in de Amerikaanse wapenwetgeving, wat op zich ook al een doorbraak is", vult Soenens aan. "Dat was ook de vraag van de actievoerders gisteren: maak dat er iets gebeurt. Wel, er is iets gebeurd."

Gisteren kwamen in verschillende steden in de VS tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de lakse wapenwetgeving. De druk van de publieke opinie op de politici is danig verhoogd sinds de schietpartij in Uvalde, Texas van drie weken geleden, waarbij 19 kinderen en 2 leerkrachten werden gedood.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'