Demografie voor beginners

3 november 2018
Timon Studler
“De huidige levensverwachting ligt rond de 78 jaar, terwijl de meeste mensen overlijden op een leeftijd van 85 jaar." Sinds we dat op Wikipedia hebben gelezen, hebben we daar al lang en veel over nagedacht en we snappen het nog altijd niet. Dat komt omdat wij geen demografen zijn. En dat is jammer, want er passeert geen dag of er staat wel demografisch nieuws in de krant.

Dat er steeds meer gescheiden wordt, of steeds minder, dat willen we kwijt zijn, het is maar een voorbeeld. Dat mannen met baarden gemiddeld meer pijp roken en er steeds meer katholieken deelnemen aan The Voice Kids. Dat komt doordat de kinderen van de eerste generatie Poolse migranten in ons land nu ook de zanggerechtigde leeftijd hebben bereikt*. Dat soort verbanden, daarvoor moet je bij demografen zijn.

Maar hoe vind je die? Hoe weet je waar je moet op letten? En als je zo’n evolutie ziet, wat ben je daar dan mee? Meten is weten, maar wat weet je dan? Stel dat je begrijpt hoe dat zit met die levensverwachting, leef je dan langer?

Kan demografie de wereld redden? Aan ons moet je het niet vragen. Maar we hebben Patrick Deboosere van de VUB uitgenodigd. Hij komt het ons zaterdag graag vertellen. Statistisch gezien zou hij dan nog in leven moeten zijn.

* Ok, ok, de voorbeelden hebben we zelf verzonnen. Zoals gezegd: we zijn geen demografen. Demografen zouden dat nooit doen. Wij van de media daarentegen…

 

Radio 1 Select