“Denk minder aan je tijd en meer aan je gezondheid”

27 mei 2018
Straks klinkt voor de 39e keer het startschot voor de 20 kilometer door Brussel. Zo'n 40.000 enthousiaste lopers zullen de Brusselse straten én de hitte trotseren, want de temperaturen beloven op te lopen tot 30 graden Celsius. Het Rode Kruis is op alles voorbereid. “Wij zullen vandaag tussen de 600 en 800 interventies doen”.

“We hebben geluk dat het vorig jaar ook zo’n hete editie was”, zegt medewerker Rafaël Smit van het Rode Kruis. “We hebben net als toen extra watervoorraden aangelegd en er worden ook een paar extra interventiewagens ingeschakeld.” Ook de brandweer doet zijn duit in het zakje met drie watergordijnen en 350.000 fles water.

In totaal staan er 430 hulpverleners van het Rode Kruis ter beschikking van de lopers. “We zullen vandaag tussen de 600 en 800 interventies doen”, zegt Smit. Die gebeuren telkens min of meer op dezelfde manier. “Eerst zonderen we de lopers af om ze daarna af te koelen met ijs en water. Als dat niet helpt, komen de interventiewagens tussen.”

Er zijn volgens het Rode Kruis een paar duidelijke richtlijnen die de lopers best voor ogen houden. “We raden de deelnemers aan voorzichtig te lopen en meer aan hun gezondheid te denken en minder aan hun tijd. Het is belangrijk om voor, tijdens en na de wedstrijd voldoende te drinken.” Water blijft nog steeds het beste middel. “Al is dat liefst niet ijskoud”, waarschuwt Rafaël. “Iets met suikers kan ook, maar overdrijf er niet mee. Het is belangrijk niet te experimenteren op een dag als vandaag. Drink vandaag wat je normaal drinkt en drink vooral veel water.”