Denk na voor je nieuwe loopschoenen koopt

9 januari 2019
Als je net loopvoornemens gemaakt hebt voor het nieuwe jaar, denk je beter nog eens na voor je ook van die extra dempende loopschoenen koopt. Ze zouden het risico op blessures in bepaalde gevallen verhogen.

“Hoge dempende zolen doen niet wat ze verwacht worden te doen en aan hoge snelheden kan er een negatief effect zijn”, vertelt Benedicte Vanwanseele, bewegingsdeskundige aan de KU Leuven, in Nieuwe Feiten.

Ze baseert zich op een onderzoek van de Universiteit van Helsinki. Daar hebben ze de impact van schoenen met hele dikke zolen onderzocht. Een groep gezonde sporters, met een gemiddelde leeftijd van 27 moesten er twee stukjes lopen. Een keer aan 10 km per uur en een keer aan 14,5 km per uur. Daarna moesten ze diezelfde looptest nog eens overdoen met zolen van 3,3 cm.

Wat blijkt, dikke zolen verhogen de kans op blessures. Dat komt omdat er sprake is van een hogere ‘verticale impact’. Je lichaam en benen vertrouwen te veel op de dikke zolen en gaan minder werk gaan leveren om de schok te absorberen. Die verticale druk is de grote boosdoener bij blessures. Bovendien sta je met je voet hoger van de grond, waardoor alles wat minder stabiel gaat worden.

“De verschillen zijn wel enkel gevonden aan heel hoge snelheden”, nuanceert Vanwanseele. “Bij een normale snelheid waaraan een recreationele loper zou lopen, 10 km per uur bijvoorbeeld, hebben ze geen verschillen gevonden. Wees dus gewoon voorzichtig”, gaat ze verder.

Lees ook:

Radio 1 Select