Dennis brouwt bier met gezuiverd afvalwater

25 oktober 2016
Volgens cijfers van de FOD Economie steeg het aantal brouwerijen in België in 2015 met 15 %. Vergeleken met 5 jaar gelden zijn er zelfs 86% meer brouwerijen! Annemie Peeters sprak met artisanale microbrouwer Dennis Dewilde over de kunst van het bierbrouwen.

De Wilde Brouwers

Dennis De Wilde heeft zijn eigen brouwerij in Gent: De wilde brouwers. Of dat is omdat hij zelf wild is? 

"Het is natuurlijk een toespeling op mijn achternaam, maar het heeft ook te maken met de manier waarop we brouwen. We brouwen namelijk enkel en alleen met wilde gisten."

We brouwen alleen met wilde gisten.

die 'wilde gisten' komen uit de natuur en geven smaak aan het bier. 

Louis "die zwiet"

Het bier dat Dennis brouwt heet Louis XVIII, naar de 19e eeuwse Franse koning, die naar Gent vluchtte vanuit Frankrijk.

"In het Frans is het Louis Dix-huit, maar in het Gents wil Louis "die zwiet" iets heel anders zeggen. Dan wordt het Louis "die zweet"."

Op die manier lachten de Gentenaren stiekem met de verbannen koning, ook al omwille van zijn corpulente lichaamsbouw. Voor Dennis is het belangrijk dat er zo een verhaal achter zijn bier zit.

Duurzaam bier

Dennis is van opleiding bio-ingenieur. Toen hij een job zocht, wilde hij 'iets' doen voor het millieu. In zijn brouwerij is dat niet anders: 

"Ik maak bier van gezuiverd afvalwater, in samenwerking met de UGent. Dat bier heet "From Sewer to Brewer"."

Het is belangrijk om dat verhaal te vertellen, want ook in België begint het grondwater zienderogen te zakken.

Het verhaal wordt ook positief onthaald. Trouwens, het water wordt op meer parameters gecontroleerd dan ons flessenwater.

 

Radio 1 Select