Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Derde prik voor 65-plussers en zwakkeren? Wachten op wetenschappelijk bewijs, maar ook een ethische kwestie

di 14 sep. - 9:36

Een derde vaccinatie voor 65-plussers en Belgen met onderliggende aandoeningen? Voor federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het nog niet aan de orde. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil de stap snel zetten als het nut ervan bewezen is en dringt aan op een snel advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Het advies over wordt normaal gezien donderdag voorgelegd aan de Taskforce Vaccinatie. Al is het ook een ethisch vraagstuk.
© Frederic Sierakowski (Belga)

Vanaf deze week krijgen 350.000 à 400.000 Belgen een uitnodiging in de bus om een derde coronaprik te krijgen. Het gaat om mensen die na hun eerste of tweede prik onvoldoende antistoffen hebben ontwikkeld tegen het coronavirus.

Concreet gaat het om mensen met een aangeboren afweerstoornis of mensen die medicatie nemen waardoor hun afweer onderdrukt wordt, zoals transplantatie- en kankerpatiënten, zo legde professor vaccinologie Pierre Van Damme uit in 'De Wereld Vandaag'.

In verschillende landen, zoals Israël, Duitsland en Groot-Brittanië, is men intussen begonnen met op grotere schaal derde prikken te zetten: ouderen kunnen er sinds kort hun zogenoemde boosterprik gaan halen. In België is dat nog niet aan de orde.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei dinsdag nog in de Kamer dat het wat hem betreft meer aangewezen is om de vaccinatie van de bevolking in de derde wereld te organiseren dan om een derde prik bij ons te zetten. "Dat is een kwestie van internationale solidariteit", zei Vandenbroucke.

(lees verder onder de foto)

Frank Vandenbroucke (© Didier Lebrun)

Frank Vandenbroucke (© Didier Lebrun)

Volgens de minister zijn er momenteel geen stevige wetenschappelijke gegevens die er op wijzen dat een derde prik noodzakelijk is. “We zien dat alle vaccins die binnen de EU goedgekeurd werden een bescherming bieden die heel hoog is, tegen ziekenhuisopname, zware ziekte en overlijden aan COVID-19, wat suggereert dat het niet dringend is om een booster toe te dienen aan mensen die volledig gevaccineerd zijn binnen de algemene bevolking.” Vandenbroucke verwijst hierbij naar dit rapport.

We zien dat alle vaccins een bescherming bieden die heel hoog is, wat suggereert dat het niet dringend is om een booster toe te dienen.

— Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid

Advies

Vandenbroucke sloot evenwel niet uit dat dat in de toekomst mogelijk nog verandert. “Ik sluit niet uit dat die wetenschappelijke kennis zal evolueren en zal veranderen. Ik kan niet uitsluiten dat we op een dag een advies binnenkrijgen waarin wordt gesteld dat je wel degelijk een boostercampagne moet gaan organiseren, maar momenteel is dat dus niet het geval.”

Wel werd de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd, onder andere over de noodzaak van een derde prik aan ouderen in woonzorgcentra. Dat advies zal donderdag worden voorgesteld aan de Taskforce Vaccinatie, die er dan al dan niet meteen een beslissing over zal nemen. Want “we willen echt wel werken op basis van wetenschappelijke evidentie”, zo benadrukte Vandenbroucke.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke klinkt op Twitter iets ongeduldiger dan zijn federale collega en drong nog eens aan op een snel advies.

Solidariteit

In de Kamer verwees minister Vandenbroucke naar een onderzoek dat net gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Daarin schrijft een groep van Amerikaanse topexperts dat de mogelijke voordelen van een derde prik niet opwegen tegen het vaccineren van mensen in arme landen.

In eigen land schaart Johan Neyts, viroloog aan het Rega Instituut in Leuven, zich hier ook achter. “Je kan misschien wel een beetje winst boeken door iedereen boven de 50 jaar een booster te geven, maar weegt dat op tegen het feit dat er zovele miljarden mensen op deze planeet nog niet gevaccineerd zijn, je die mensen niet die initiële bescherming kan bieden?”

“Ethisch is het heel moeilijk om vaccins bij ons te houden om 50-plussers een booster te geven terwijl we vele mensen geen vaccin gunnen”, zo zei de professor in 'De Wereld Vandaag'.

Beluister het gesprek met professor Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet