Derk Jan Eppink: "Er staat een heel ander Amerika voor ons..."

20 januari 2017
Donald J. Trump is de 45ste president van de Verenigde Staten. Ruth Joos vroeg aan Derk Jan Eppink, senior fellow van het London Center for Policy Research in New York - een conservatieve denktank - wat hij van de speech vond.

Volgens Derk Jan Eppink is Donald Trump vol-le-dig zichzelf gebleven: "Hij heeft de speech duidelijk zelf geschreven. Veel proza zat er niet in, maar zijn basisgedachte zat er wel in. Hij nam het eigenlijk op voor het vergeten volk en plaatste Amerika eerst." Eppink denk dat deze speech de geschiedenis zal ingaan als de 'vergeten-volktoespraak'.

"You will never be ingored again!"

"Jullie zullen nooit meer genegeerd worden", zei Donald Trump in zijn toespraak. Een sterke slogan, die slaat op de mensen die hem verkozen hebben, namelijk de inwoners van de Amerikaanse 'rust belt'. Dat zijn staten als Ohio, Michigan en Pensylvania, vergane glorieën van de oude industrie. 

Eppink: "De verarming is in die staten enorm toegenomen. In plaats van voor de Democraten, zoals gewoonlijk, hebben die mensen daarom voor de Republikeinen gestemd. Trump sprak die mensen rechtstreeks aan tijdens zijn speech."

Betoog tegen het establishment

Trump hield ook een betoog tegen het establishment, terwijl dat hele politieke establishment om hem heen zat: "Hij zegt letterlijk: ik ga het moeras droogleggen en opnieuw beginnen. Dat is opmerkelijk, want normaal probeert een nieuwe president het land bij elkaar te houden." Eppink concludeert hier uit dat de VS in de toekomst meer op hun strepen zullen staan, naar analogie met de retoriek van Trump zelf. 

Radio 1 Select