Dertig jaar geleden vond het Eurovisiesongfestival in België plaats, ken jij de Bange konijnen nog?

4 november 2017
Het is bijna onopgemerkt voorbij gegaan, maar gelukkig is er onze wandelende muziekencyclopedie Jan Delvaux om ons eraan te herinneren: het was dit jaar dertig jaar geleden dat het Eurovisiesongfestival in ons land plaatsvond. Sandra Kim? Dan denkt Delvaux meteen aan de Bange konijnen, de cultgroep uit de jaren 80.

De winst van Sandra Kim in 1986 bracht heel wat teweeg in België. Zo mocht de RTBF het festival in 1987 organiseren, dat toen gepresenteerd werd door de Frans-Belgische zangeres Viktor Lazlo.

Het was de Ier Johnny Logan die de wedstrijd voor de tweede keer won, dit keer met Hold Me Now. Voor België nam de ravissante Liliane Saint-Pierre deel met haar Soldiers of Love. Let tijdens haar ‘vuiststerke’ act ook op de gitaar-vurende Kid Safari in de achtergrond.

Maar Sandra Kim inspireerde ook twee Mechelaars tot een nummer. De Bange konijnen scoorden een culthit met Ik Ben verliefd op Sandra Kim, met als b-kantje Je suis fou de Sandra Kim. Geproduceerd door Lapin Lapin.

Uitvoerders waren Elvis Peeters en Freddy Angst, pseudoniemen voor Jos Verlooy en Gerry Vergult. Volgens Jan Delvaux was er een duidelijke reden om die pseudoniemen te gebruiken. “Ze gebruikten die omdat ze werkloos waren en schrik hadden dat ze hun uitkering zouden verliezen.”

Aroma Di amore

Samen vormden de twee ook de cultgroep Aroma di Amore en ze beslisten dit jaar om er na 35 jaar van muziek maken mee op te houden. “Nochtans zijn nog erg populair bij hun trouwe schare fans”, weet Delvaux. “Bovendien behoren hun platen tot de meest gezochte en zijn ze erg gewild in verzamelaarskringen.” Mensen die thuis nog een plaatje hebben liggen, hebben een appeltje voor de dorst.

Het favoriete nummer van Arome di Amore blijft voor Delvaux Voor de Dood.