Des Duivels

23 mei 2020
Vrijwel iedereen houdt van muziek. Wij ook. Een zekere verzamelwoede zelfs is ons niet vreemd. Maar onze liefde voor muziek wordt ruimschoots overtroffen door de passie die spreekt uit "Des Duivels", een boek over de wortels van de populaire muziek, geschreven door Maarten Schuermans.

Je koopt als prille muziekliefhebber een plaat van de Rolling Stones. Je leest de kleine lettertjes. Er passeren namen als Chuck Berry, Willie Dixon en Robert Johnson. Je gaat op zoek wie die mensen zijn. En dan opent zich een wereld van wonderlijke muziek. Dank u wel, Mick Jagger en Keith Richards.

Zo ging dat in het pre-streamingtijdperk, kinderen, toen je muziek kocht, en toen er nog wat te lezen viel na een muziekaankoop. En zo ging dat dus ook bij Maarten Schuermans. Hij stopte niet bij Berry, Dixon en Johnson, hij zocht verder, op zoek naar de diepste wortels van de popmuziek. 

Samen met twee muzikanten, Bjorn Eriksson en Alain Rylant, heeft hij een roadtrip naar het zuiden van de Verenigde Staten gemaakt. Bjorn en Alain spelen bij Eriksson Delcroix. De muziek op hun jongste plaat is door de reis geïnspireerd. De muzikale kwaliteiten van Maarten zijn een ietsiepietsie beperkter, maar hij schrijft als de besten. Dus heeft hij over de reis een boek geschreven: Des Duivels

Zaterdag zit Maarten aan de Interne Keukentafel. Er zal heel wat muziek te horen zijn. Oude muziek, slecht opgenomen, krakend en ruisend, en door de duivel geïspireerd, zeggen ze. Maar man, zo mooi.

Beluister het volledige gesprek :