“dEUS is een mijlpaal in de Belgische muziek: je hebt vóór dEUS en je hebt ná dEUS”

5 december 2019
De hele week deelt Luc Janssen zijn favoriete Belpop-nummers met Ayco en de luisteraars. Zijn focus ligt op nummers en uitvoerders waar hij een band mee heeft. ‘Het Dorp’ van Zjef Vanuytsel bijvoorbeeld, of ‘Headhunter’ van Front 242. Vandaag vertelt hij waarom dEUS zo bijzonder voor hem is.

Toen de eerste plaat van dEUS uitkwam, werkte Luc Janssen voor de VPRO in Nederland waar hij ‘radiojock’ was. “Ik draaide in de avonduren vooral vernieuwende, aparte muziek. In België was er ook iemand die dat deed bij Studio Brussel: Chantal Pattyn. Ze presenteerde het programma ‘Update’, dat werd samengesteld door Eric Smout.”

Janssen luisterde daar vaak naar, omdat het een soortgelijk programma als het zijne was, en hij er zo wat van kon opsteken. “Op een bepaald moment kreeg ik echt een natte dweil in mijn gezicht toen ik er de eerste single van dEUS hoorde. Ik dacht meteen: fuck, wat is dat, dit moet ik hebben.”

“Ik heb die plaat toen gestolen”

“De volgende avond ben ik naar Brussel gereden. Ik kende noch Chantal, noch Eric, maar ik heb me toch op de VRT binnengeluld. Ik zei hen: jullie hebben gisteren iets Belgisch gedraaid, maar ik weet niet meer wat het is. Ik heb die plaat toen gestolen en heb die in Nederland rotgedraaid op de radio. Maar het heeft niet gewerkt. Het is heel raar, mensen weten dat niet, maar dEUS is nooit echt groot of populair geweest in Nederland.”

dEUS is een mijlpaal in de Belgische muziek

Janssen noemt dEUS een sleutelmoment in de Belpopgeschiedenis. “Je hebt vóór dEUS en je hebt ná dEUS. Toen dEUS drie noten op de radio speelde, bestonden The Scabs en een heleboel andere Belgische bands niet meer. Ze werden weggeblazen door dat nieuwe geluid."

En niet alleen door dat nieuwe geluid, maar ook door hoe die jongens eruit zagen.” Denk bijvoorbeeld aan Stef Kamil Carlens en de zonnen die op zijn bovenlijf getatoeëerd waren. Maar ook Rudy Trouvé maakte een grote indruk op Janssen: “Ik was meteen verliefd toen ik die man zag. Toen ik wist dat die jongen eigenlijk een graficus was, en dat de hoezen blow-ups waren van zijn tekeningen, kon die jongen voor mij helemaal niks meer fout doen."

Ik was meteen verliefd toen ik die man zag

"Iedereen die toen in dEUS zat, en die er later heeft ingezeten, dat zijn persoonlijkheden" vervolgt Janssen. "Dat is een band die er staat en goed klinkt. dEUS is een mijlpaal in de Belgische muziek.”

Het nummer dat Janssen dan ook graag hoog in de 'Belpop 100' zou zien eindigen is ‘Via’, een terugblik naar die prachtige begindagen van dEUS.

Lees verder onder de videoclip van ‘Via’

Beluister het gesprek van Luc Janssen bij Ayco:

Lees ook: