Is deze computer de ultieme gaydar?

11 september 2017
Onderzoekers van Stanford University ontwikkelden een computeralgoritme dat op basis van een pasfoto kan inschatten of iemand homo of hetero is. Bijna zeshonderd kilometer verder doet ook onze landgenoot Sven Bocklandt, biogeneticus aan UCLA onderzoek naar het bestaan van een homogen. Hij geeft een woordje uitleg.

Voor het experiment werden duizenden foto’s van datingwebsites gebruikt, zowel van hetero’s als homo’s en mannen en vrouwen. Daarbij werd aangegeven wie homo en wie hetero was. Op basis daarvan maakte de computer de verschillen op. “Het gaat om dezelfde computers die zelfrijdende auto’s besturen. Je moet hen eigenlijk niets uitleggen. Je kan ze trainen met een bepaalde dataset en zo vinden ze zelf waar ze op moeten letten.”

Lang of kort haar?

De computer let voornamelijk op biologische kenmerken zoals de lengte van de neus, de breedte van de kin of de kaaklijn. “Soms lijkt het wel een beetje gek, bijvoorbeeld bij de lengte van het haar. Toch wat Amerika betreft. Daar hebben lesbische vrouwen vooral kort haar. Hetero-vrouwen hebben nooit kort haar. Dat ligt hier voor de hand.”

Op basis van de foto’s, maakte de computer een gemiddeld homo- en heterogezicht op. “De gemiddelde hetero ziet er wat uit als een dikke Amerikaan met een baardje. De homogezichten zien er eigenlijk beter uit”, lacht Bocklandt. “Maar het zijn gemiddelden, in de fitness waar ik naartoe ga hebben alle homo’s een baard.”

Hoe nauwkeurig is die computer nu precies ten opzichte van mensen? “Als ze foto’s aan willekeurige Amerikanen lieten zien, hadden ze het bij mannen in 60 procent en bij vrouwen in 54 procent van de gevallen bij het rechte eind. De computer scoort hier 90 en 83 procent.”

Bepaalde structuren van de hersenen zijn zichtbaar in het gezicht. Het zou dus kunnen dat er biologische verschillen zijn in het gezicht.

Dus een een bewijs dat geaardheid genetisch bepaald is? “Een bewijs niet, maar wel een aanwijzing in die richting. Wat je gezicht te maken heeft met wat er in je hoofd gebeurt, is al goed gekend. In een embryo groeien eerst de hersenen en het gezicht er bovenop. Dus bepaalde structuren van de hersenen zijn daarom wel zichtbaar in het gezicht. Het zou dus kunnen dat er biologische verschillen zijn in het gezicht."

Maar is dat wel een goede zaak? Zie Oeganda of Tsjetsjenië. “Dat geldt uiteindelijk niet alleen voor homo’s. Bij gewelddadige criminelen is ook gezien dat er een andere gezichtsstructuur is. Je zou maar gearresteerd of vervolgd worden omdat je gezicht eruit ziet alsof je vrouwen verkracht.”

Radio 1 Select