"In deze hitte zijn verplaatsingen in de stad extra hard voor daklozen"

24 juli 2019
Belga
Hitte-alarm in België! Vandaag en morgen gaan de temperaturen richting de 40 graden. In het advies van het KMI lezen we dat we beter binnenblijven, in koele ruimten met de deuren en ramen dicht. Maar wat doe je dan als je dakloos bent?

De temperaturen in ons land gaan stevig de hoogte in deze week. Het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) van Antwerpen heeft zich hierop voorbereid en neemt specifieke maatregelen. "In Antwerpen kunnen dakloze mensen op verschillende plaatsen in de stad terecht, zowel overdag als 's nachts. Alle CAW-werkingen zullen gratis extra water aanbieden en verdelen onder de bezoekers. De voeding wordt aangepast aan de weersomstandigheden en alle werkingen verdelen zonnecrème. Bovendien maken we de vloeren nat met koel water zodat de temperaturen in de slaapruimtes dalen", vertelt beleidscoördinator dakloos- en thuisloosheid bij het CAW van Antwerpen Piet Steenssens in "De Ochtend".

Combinatie van persoonlijke problemen en hitte

Wat zijn de grootste risico's voor dakloze personen in deze hitte? "Daklozen moeten zich veel verplaatsen in de stad. In deze hitte wegen die verplaatsingen extra hard door voor hen. Daarnaast zijn er de klassieke risico's op verbranding en oververhitting. Maar daklozen kampen ook vaak met een aantal gezondheidsproblemen. Het grootste gevaar doet zich voor wanneer er een verminderde natuurlijke reflex is om beschutting te zoeken voor de hitte. Deze verminderde reflex wordt beïnvloed door alcohol, druggebruik of de aanwezigheid van een psychische problematiek", aldus Steenssens.

Een outreach-team trekt de straat op met water en zonnecrème

Hoe gaan de daklozen zelf om met die hitte? "Zij vinden dat heel erg lastig, uiteraard. Door die hitte weegt alles zwaarder door. Daarom heeft CAW Antwerpen een team (bestaande uit hulpverleners en verpleegkundigen) samengesteld dat daklozen actief benadert. Dat team trekt met water en zonnecrème de straat op en waarschuwt dakloze mensen voor de risico's van de hitte. Die teamleden kennen ook de meeste mensen met gezondheidsproblemen en gaan mensen extra opvolgen van nabij. Indien nodig leiden ze daklozen ook naar de verschillende CAW-centra."

Lees ook