"In deze regering blijft een nervositeit zitten, die alles zuurder maakt"

31 augustus 2016
Morgen is de vakantie alweer gedaan, maar de politiek lijkt nu al overuren te draaien. Een hele zomer lang lijken ze al te bakkeleien over van alles en nog wat. Vandaag was dat niet anders. Ruth Joos praatte er over met politicoloog Carl Devos.

Wat met de vennootschapsbelasting?

Eerste twistpunt vandaag: de vennootschapsbelasting. Minister Van Financiën Johan Vanovertveldt wil die verlagen, maar daar is geld voor nodig. 

Carl Devos: "Er is niemand die die vennootschapsbelasting niet wil verlagen, maar als je van de huidige 33,99 % naar 20% wil gaan, dan heb je daar ongeveer 4,5 miljard euro voor nodig."

Om dat op te lossen heeft Van Overtveldt enkele ideeën de wereld ingestuurd, zoals de stijging van de roerende voorheffing op dividenden en de meerwaardebelasting. Iedereen ging er van uit dat dat op het lijstje zou staan van oplossingen dat Van Overtveldt zou voorleggen aan de regering. Maar zal dus niet het geval zijn. Vooral CD&V is daar misnoegd over. 

Kort gezegd zal het dan neerkomen op besparingen elders

Kieskoorts

Nog een probleem: de NV-A wil een soort van Belgische Patriot Act, waarbij terreurverdachten bijvoorbeeld preventief, zonder rechter, aangehouden zullen kunnen worden of er speciale terreurrechtbanken zullen komen. Minister Geens en Premier Michel zeggen hierop resoluut neen. 

Ook veel NV-A'ers zijn niet meteen enthousiast

"Heel wat mensen vinden dat dit te ver gaat. De Premier maakt zich bijvoorbeeld ernstige zorgen om privacy. Ook veel NV-A'ers zijn hier niet meteen enthousiast over."

Professor Devos beaamt wat Kris Peeters zegt, namelijk dat het hier nu al om kieskoorts lijkt te gaan. Met andere woorden nemen de partijen grote woorden in de mond om nu al, twee jaar voor de verkiezingen van 2018, het centrum van Vlaanderen voor zich te winnen. 

Het gaat dan vooral over CD&V en NV-A die met elkaar strijden om het centrum van Vlaanderen.

"Het gaat hier ook niet over triviale dingen. Dit kabinet is met heel belangrijke dingen bezig. Waar het over gaat en de principes die ze raken gaan over fundamtentele dingen."