"Deze vete is intriest. Het Belgische voetbal is de verliezer"

22 januari 2018
Het duel tussen Antwerp en Club Brugge werd zowel op als naast het veld uitgevochten. Peter Vandenbempt vindt de oplopende ruzie tussen Antwerp-voorzitter Paul Gheysens en Club-collega Bart Verhaeghe "intriest". "Het Belgische voetbal is de verliezer."

Antwerp toonde hoe je Club Brugge kunt ontregelen

Ik vond het een zwakke wedstrijd van Club Brugge. Er werd na de late goals gretig verwezen naar de mentale kracht van Club, terwijl het wat mij betreft toch 2 keer door veel meeval was, met een paar klutsballen die goed vielen.

Maar 2-2 op het veld van Antwerp is ook voor Club gewoon een goed resultaat. Het is een moeilijke tegenstander om te verslaan, met een enthousiast publiek erachter.

Antwerp heeft getoond hoe je Club Brugge toch kunt ontregelen: door heel veel druk te zetten op de laatste lijn, door de middenvelders met stevige mandekking nerveus te maken en door overal de ruimtes af te sluiten. Dan kan Club niet voetballen, zeker niet als het veld er ook niet al te best bij ligt.

Dat deed Antwerp dus heel goed, maar hoeveel ploegen kunnen dit mentaal en fysiek 90 minuten opbrengen tegen Club? Ik denk: weinig of geen. Club heeft 2 punten verloren, maar voor het overige is er niets aan de hand.

Industriëlen vechten privéoorlogjes uit in het voetbal

Een dag voor Antwerp-Club Brugge werd ook naast het veld al een oorlogje uitgevochten, tussen voorzitters Paul Gheysens en Bart Verhaeghe. Het is een triest spektakel, met het Belgische voetbal als grote verliezer.

Gheysens heeft de bouw van het stadion met minstens een paar maanden vertraagd met zijn klacht tegen het GRUP. Op de allerlaatste dag dat dit mogelijk was dan nog.

Ze mogen zeggen wat ze willen, maar dit is niets minder dan een wraakactie van Ghelamco. Want Verhaeghe is altijd een openlijke tegenstander van het Eurostadion geweest, dat Gheysens wou bouwen in Brussel.

Bij Ghelamco zijn ze er ook 100% zeker van dat Verhaeghe het verzet in Brussel via zijn politieke vriendjes heeft georkestreerd. Nu lappen ze hem gewoon hetzelfde. Gheysens heeft er geen enkel belang bij om die ontwikkeling in Brugge tegen te houden, behalve het boycotten van een tegenstander. Dat vind ik intriest.

Gevraagd naar een motivatie van voor zijn klacht kwam hij ook niet verder dan "niets speciaals". Het bestuur van Club werd op de Bosuil ook weggestoken in een loge en werd niet ontvangen door gastheer Gheysens. Allemaal weinig fraai.

Als al die rijke industriëlen hun privéoorlogjes in het voetbal komen uitvechten, staan we er niet goed voor.

Hopelijk worden de klachten snel van tafel geveegd

Ik mag hopen dat we kunnen rekenen op een beetje gezond verstand bij de Raad van State, zodat die klachten van Gheysens gauw van tafel geveegd worden en Club kan voortgaan met zijn bouwproject. Eindelijk, want het is nu al de 3e of 4e locatie.

Een stadion bouwen in Vlaanderen blijft een kruisweg. En zelfs als het er wel staat en iedereen dat een gigantisch succes vindt met alleen maar winnaars - zoals de Ghelamco Arena in Gent - dan blijven de mensen het tóch bestoken.

Het is hilarisch dat het Eurostadion gekelderd werd, omdat er geen plaats was en er een verkeersinfarct zou zijn. Terwijl er in Brugge actiegroepen tegen het stadion zijn precies omdat er daar niets is. Daar is heel veel plaats, maar daar zou open ruimte verloren gaan. De conclusie kan alleen maar zijn: bouwen kan nergens.

Bron: sporza.be