Deze Vlaamse ministers en hun bevoegdheden kennen we al, nog wachten op de namen van Open VLD

2 oktober 2019
© Belga (Jonas Roosens)
De namen van de (meeste) ministers van de nieuwe Vlaamse regering-Jambon zijn bekend, net als hun bevoegdheden. De N-VA levert naast minister-president Jan Jambon drie ministers en de voorzitter van het Vlaams Parlement. CD&V krijgt drie ministers, Open VLD twee. Die laatste partij maakt de namen pas woensdag bekend.

De nieuwe ploeg die Vlaanderen de komende vijf jaar moet leiden, is bekend. Of toch bijna. De Vlaamse regering telt 9 ministers, inclusief minister-president Jan Jambon van N-VA.

N-VA

Die partij krijgt vier ministers, en haalt de felbegeerde post Onderwijs binnen die eerder bij CD&V zat. Ben Weyts moet ervoor zorgen dat het Vlaamse onderwijs de komende jaren strenger, kwalitatiever en meer gericht is op resultaten. Liesbeth Homans wordt Vlaams Parlementsvoorzitter, al zegt ze zelf dat ze “graag minister was gebleven”.

Weyts krijgt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele naast zich in de regering. Demir wordt minister van Omgeving, Energie, Toerisme en Justitie. Diependaele doet Financiën, Begroting en Wonen, en moet dus de woonbonus schrappen.

Ook Jambon zelf krijgt met Cultuur, Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking en Innovatie meer opdrachten dan de vroegere minister-president Geert Bourgeois.

CD&V

CD&V behoudt twee ministerposten, maar voert wel een personeelswissel door die de partij helemaal doorheen zal schudden. Partijvoorzitter Wouter Beke krijgt de zware post Welzijn, met ook de taak om armoede te bestrijden.

Hilde Crevits, eerder minister van onderwijs, blijft viceminister-president en wordt bevoegd voor Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw. Brusselaar Benjamin Dalle raakte niet verkozen bij de verkiezingen, maar wordt nu gelanceerd als minister Brussel, Jeugd en Media.

De strijd om het voorzitterschap bij CD&V kan daardoor losbarsten. Maar ook in de federale regering zorgt de keuze voor Beke voor een verschuiving, waar Beke momenteel nog minister van Economie is. Het is nog onduidelijk wie Beke daar opvolgt, al zou dat wel een vrouw worden. Alvast Joke Schauvliege en Bianca Debaets bleven in de kou staan bij de benoemingen.

Open VLD

Open VLD maakte nog geen namen publiek voor hun twee ministers. Wel weten we dat de partij de belangrijke post Inburgering binnenhaalt, waarover veel in het regeerakkoord staat. Er wordt verwacht dat Bart Somers die zal invullen. De naam van de bevoegdheid is alvast omgedoopt tot “Samenleven”, een voorstel van Somers.

Hamvraag is of voorzitter Gwendolyn Rutten ook in de Vlaamse regering stapt. Dat zou dan als minister van Mobiliteit en Openbare Werken zijn. Daarover komt in de loop van de ochtend meer duidelijkheid.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Herbeluister

'De Ochtend' zette de belangrijkste feiten van gisterenavond op een rij. Herbeluister via Radio 1 Select. (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)