Deze vogelclub is énkel voor vrouwelijke vogelspotters

27 november 2017
Anna Schneider
In onze rubriek 'Vreemde Vogels' hebben we het vandaag over 'de duifkes'. Drie jaar geleden richtte Anna Schneider samen met vriendin Sien vogelwerkgroep De Duifkes op. Een vogelclub, louter voor vrouwelijke vogelspotters. Het bleek een gat in de markt: meteen meldden heel wat geïnteresseerde vrouwen zich aan.

"De vogelwereld is toch nog steeds een vrij mannelijke wereld", vertelt Anna in De bende van Annemie. "Ik begon zelf vogels te kijken, maar kwam alleen maar mannen tegen in de natuurgebieden." En die bleken niet altijd zo sociaal. Dat bleek uit het feit dat ze bijvoorbeeld niet altijd wilden delen wat ze net gespot hadden. 

Veel vogelspotters zijn toch echt wel macho's. 

Anna hoopt met haar vogelwerkgroep het vogelspotten voor vrouwen op een zeer laagdrempelige manier toegankelijk te maken. "Je merkt dat het haantjesgedrag van bepaalde mannen erg onaantrekkelijk is voor vrouwen. Mannen zijn er echt wel competitiever mee bezig." En dus leek het Anna en Sien fijner wanneer vrouwen onder mekaar, op een relaxte manier, de vogelwereld kunnen leren kennen. "Wij moeten uiteraard nog veel opzoeken in onze vogelgidsen."

Af en toe krijgen de Duifkes ook wel eens cliché-opmerkingen, als 'jagen jullie de vogels niet weg met jullie gekwebbel'? "Ja en nee. Vrouwen nemen het iets minder serieus, we babbelen wat meer, maar dat is helemaal niet erg! Ondertussen genieten we ervan."

Ook bioloog Dirk Draulans kent ondertussen De Duifkes. Meer zelfs: hij trok voor Gert Late Night samen met Veronique De Cock en Goedele Liekens naar een bijeenkomst van de vrouwelijke vogelclub. En ja hoor, ook hij maakt de cliché-opmerking:

 

Ben je geïnteresseerd om ook eens een activiteit van De Duifkes bij te wonen? Alle info vind je op hun Facebookpagina!

Lees ook hoe onze rubriek 'Vreemde Vogels' tot stand kwam: