"Deze week roept Catalaans parlement onafhankelijkheid uit"

2 oktober 2017
Volgens Amadeu Altafaj, de Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie zal het Catalaanse parlement deze week nog zijn onafhankelijkheid van Spanje uitroepen. Dat heeft hij gezegd in "De Ochtend". "Het is duidelijk dat Catalonië het recht heeft gewonnen om over haar politieke toekomst te beslissen", klinkt het.

Amadeu Altafaj vertegenwoordigt al jarenlang de regio Catalonië bij de Europese Unie. Na het referendum van gisteren waarbij Spaanse politiediensten hardhandig hebben ingegrepen, verwacht hij dat de discussie nu bij het Catalaanse parlement belandt. "In de loop van de komende dagen zal Catalonië zijn onafhankelijkheid uitroepen", zegt hij in "De ochtend". "Het is duidelijk dat Catalonië het recht heeft gewonnen om over haar politieke toekomst te beslissen."

Altafaj benadrukt dat Catalonië graag een dialoog wil met Madrid. "Als het niet bilateraal kan, eventueel via een internationale derde partner zoals de Europese Commissie", zegt hij. Hij hekelt dat het oorverdovend stil is uit die hoek. "De Europese Commissie moet de komende uren actiever worden. Het is onmogelijk dat ze niet reageren."

Die Europese stilte is volgens Altafaj door veel Spaanse politici aanzien als een soort vrijbrief. "Meer dan 800 mensen zijn gewond geraakt. De beelden van gisteren zijn ongezien in de Europese Unie", zegt hij. "De Europese Commissie moet de Catalaanse burgers beschermen. Catalanen zijn ook Europeanen."

Bron: vrtnws.be