Di-ethylstilbestrol, of het DES-hormoon

11 mei 2019
DES, een kunstmatig vrouwelijk hormoon, werd voorgeschreven om een miskraam te voorkomen. Na dertig jaar werd het in 1977 van de markt gehaald. Maar tot vandaag lijden mensen onder de bijwerkingen van het DES-hormoon.

DES werd voorgeschreven tussen 1947 en 1977. Het aantal moeders dat het gebruikte is moeilijk te schatten. Het hormoon werd voorgeschreven om miskramen te voorkomen. Achteraf bleek dat het niet werkte maar de patiënten hielden er wel een verhoogde kans op borstkanker aan over.

De bijwerkingen van di-ethylstilbestrol laten zich ook gelden in de volgende generaties. Vooral DES-dochters dragen de gevolgen. Vormafwijkingen aan eileiders en baarmoeder, onvruchtbaarheid, kanker.

Het DES-drama is relatief onbekend. Sommige slachtoffers beseffen niet eens waarvan ze slachtoffer zijn. Ze kennen hun lichamelijke problemen, maar ze weten niet dat hun moeder - of grootmoeder, ook DES-kleinkinderen zijn getroffen - het hormoon voorgeschreven kreeg.

Greet Pluymers maakte in 2015 een Panoramareportage over hormoonverstoorders. Het DES-hormoon was daarin één van de stoffen die ter sprake kwamen. Ondertussen heeft ze zich in het onderwerp vastgebeten. Zaterdag zit Greet Pluymers aan de Interne Keukentafel.