"Dialoog is het belangrijkste op dit gevoelige moment. Dit is geen interne zaak meer"

11 oktober 2017
"Dit is een laatste poging om een dialoog te openen met de Spaanse regering." Dat zegt Amadeu Altafaj, de vertegenwoordiger van het Catalaanse parlement bij de EU, over de toespraak van minister-president Carles Puigdemont. "De Catalanen willen dit oplossen op een democratische manier."

Puigdemont hield gisteren zijn langverwachte toespraak over het onafhankelijkheidsreferendum. Daarin zei hij dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden, wil nakomen, maar dat hij de onafhankelijkheid van de regio nog niet zou uitroepen. Voorlopig toch niet. In de komende weken wil hij ruimte geven aan dialoog en bemiddeling.

"Dit is een laatste poging om een dialoog te openen met Spaanse regering", zegt Altafaj in De Ochtend. "Dat proberen we al zeven jaar, met 18 mislukte pogingen tot gevolg."

Internationale bemiddeling

De Catalaanse vertegenwoordiger erkent dat de kwestie uitgegroeid is tot een zaak van gans Europa. "We hebben internationale bemiddeling gevraagd, maar dat kan alleen als de twee partijen ermee akkoord gaan. Dat is nog niet het geval."

Altafaj roept de Spaanse premier Mariano Rajoy op om de dialoog aan te gaan en bedreigingen, zoals die met artikel 155 (het wegnemen van de autonomie, red.), achterwege te laten. "Hij moet beseffen dat het een laatste kans is om dit op te lossen op een normale democratische manier. Tot nu toe hebben we weinig redenen om optimistisch te zijn. We wachten. We geven Rajoy ook een kans om een meer "politiek profiel" aan te nemen en niet alleen te komen met een speech die gebaseerd is op de wet en alleen maar de wet."

"De Catalanen willen dit oplossen op een democratische manier", zegt Altafaj. Wat als de situatie geblokkeerd blijft? "Dan gaan ze niet thuisblijven. Ze gaan zeker protesteren, op een vreedzame manier. Dat doen ze al jarenlang."

Bron: vrtnws.be