Die andere Syriëstrijders

23 december 2017
Een type Syriëganger blijft onderbelicht. Zij die niet aan de zijde van IS, maar tégen de Islamitische Staat gaan vechten.

Simon De Craemer heeft lange namenlijsten gemaakt van mannen en vrouwen die naar Syrië zijn vertrokken om Daesh, de Islamitische Staat, te bestrijden. Niet-jihadische foreign fighters, noemt hij ze zelf.

De terminologie ligt moeilijk. Zijn het idealisten? Gewapende activisten? Huurlingen? Martelaren? Anti-jihadisten? Oorlogstoeristen? Avonturiers? En waarom zijn ze vertrokken? Hoe werden ze gerecruteerd? Wat doen ze in het oorlogsgebied? En wat is hun lot als ze terugkeren?

Simon heeft een kleine vierhonderd namen bij elkaar gesprokkeld. Zestien daarvan zijn vrouwen. Velen zijn ondertussen dood. Sommigen hebben de krant gehaald, maar doorgaans krijgen ze heel wat minder aandacht dan de klassieke Syriëstrijders die zich aansluiten bij IS. 

Simon schreef zijn masterscriptie over die andere Syriëgangers en werd prompt genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. De winnaar werd hij niet, maar geen nood, Simon, Interne Keuken heeft een lange traditie in het uitnodigen van net-niet-winnaars-van-de-Vlaamse-Scriptieprijs.