“Die snapchat bleek een foto van zijn penis te zijn”

19 september 2018
Zijn dickpics een nieuwe vorm van exhibitionisme? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert.

“Ik was 17 jaar en kreeg een berichtje via Snapchat, van een jongen die bij mij op school zat”, vertelt Charlotte Wollaert in De Wereld van Sofie. “Ik open het en dat bleek een foto van zijn penis te zijn. Eerst vond ik het heel verwarrend en toen ik besefte dat het geen vergissing was vond ik het heel vies”.

Zijn dickpics een vorm van exhibitionisme?

Volgens seksuologe Rika Ponnet wel. “Het is gewoon exhibitionisme want er zit een seksueel grensoverschrijdend aspect aan”, vertelt ze. “Het gaat dan wel enkel en alleen om situaties waarbij je dat doet op een moment waar de context het helemaal niet vraagt”, gaat ze verder. In relaties waarbij een koppel gewild naaktfoto’s naar elkaar stuurt kunnen we het dus niet hebben over exhibitionisme.

Ponnet wil wel duidelijk maken dat het voor sommige vrouwen wél werkt. “Nogal wat mensen denken dat voor vrouwen het romantische en de context heel belangrijk is, en het gevoel mee moet zitten en dat mannen altijd en zomaar opgewonden worden van een vrouwenlichaam”, vertelt Ponnet. Maar dat is volgens haar helemaal niet zo. “Er zijn best ook wel wat vrouwen voor wie het zeer rechtoe rechtaan kan”.

Ook vrouwen versturen zo’n foto’s. Zo kan je online al heel wat instructiefilmpjes vinden in het genre van “Hoe maak je een foto van je onderkant?”. En omgekeerd werkt dat ook, volgens Ponnet. “Soms denken vrouwen ook wel eens: “Ik kan maar beter weten welk vlees ik in de kuip heb”. Niet iedereen vind dickpics erg”.

Als een vrouw naakt aan het raam staat en een man kijkt ernaar dan is de man de voyeur. Als een man naakt voor het raam staat en een vrouw passeert en kijkt naar hem dan is de man een exhibitionist

Exhibitionisme komt wel voornamelijk bij mannen voor, vertelt Wim Huys, psycholoog aan het universitair forensisch en psychiatrisch centrum in Antwerpen. Ook al zijn er ongetwijfeld ook vrouwen die het doen. Alleen wordt dat minder opgemerkt. “Men legt het wel eens uit aan de hand van een boutade. Als een vrouw naakt aan het raam staat en een man kijkt ernaar dan is de man de voyeur. Als een man naakt voor het raam staat en een vrouw passeert en kijkt naar hem dan is de man een exhibitionist”, vertelt hij.

Wat kan je tegen exhibitionisme doen?

Volgens Huys verwittig je beter de politie. “ Exhibitionisten zoeken pas hulp wanneer ze op de vingers getikt worden, bijvoorbeeld door het gerecht”. “Dat kleine duwtje die de politie of het gerecht hen dan geeft, is vaak hetgeen dat ze nodig hebben om te stoppen”, aldus Huys.

We moeten ook meer gaan sensibiliseren. “Er is een heel repressief klimaat als het gaat om seksuele deliquentie en net ook dat repressieve maakt dat mensen niet durven in therapie gaan”. Een hulplijn voor pedofilie is er al maar er hulplijn voor exhibitionisme mag er volgens Huys ook zijn. “De hulplijn voor pedofilie zorgt voor een andere blik op hun problematiek. Dat moet voor exhibitionisme ook kunnen”. Vandaag is er in elke regio een gespecialiseerd centrum voor geestelijke gezondheidszorg of een CAW waar exhibitionisten wel terecht kunnen met hun problemen.

Volgens Rika Ponnet mag je absoluut niet reageren. “Door te reageren en aan te tonen hoe het jou raakt doe je juist wat de ander wil uitlokken en stimuleer je die persoon om het vaker te doen. Vind je het wel leuk, reageer dan wel natuurlijk. Veel plezier ermee”. Verder raadt ze aan om je verhaal te delen. “Exhibitionisme kan je op dat moment natuurlijk heel erg raken, maar deel dat met iemand anders”.

Bron: De Wereld van Sofie

Lees ook: