"Die Van de Veire, dat is toch een homo?"

27 februari 2018
Je hoort er zelden of nooit van, maar ze bestaan wel degelijk: heteroseksuele mannen die voortdurend voor homo worden gehouden. Vraag maar aan Peter Van de Veire.

Een ligbad vol schoenen

Peter Van de Veire wordt vaak voor homo versleten, zegt hij in Nieuwe Feiten. Al gebeurt het bijna nooit dat hij erover aangesproken wordt. De vraagstelling gebeurt eerder via zijn vrienden en via zijn collega Julie Van den Steen. “Maandag kwam ze aan op het werk: ik heb het weer moeten zeggen he. Dan vroegen ze haar: die Van de Veire, dat is toch een homo?”

Maar hoe komt dat dan? “Ik wijt het aan mijn basishygiëne” zegt Van de Veire “Ik ben iets hygiënischer dan de gemiddelde vent.” En er is natuurlijk ook zijn liefde voor het Eurovisiesongfestival en schoenen: “Ik heb nogal veel schoenen. Ze hebben ooit een volledig ligbad gevuld met al mijn schoenen. En hetero’s mogen toch ook met het Eurovisiesongfestival bezig zijn?”

Echt vervelend vindt Van de Veire de verwarring niet. “Het heeft ook te maken met het feit dat ik lang gezwegen heb over mijn privéleven. Mensen wisten lang niet dat ik ook drie dochters heb. Daardoor werden de vermoedens ook gevoed.”

Ik vind het een beetje gek dat ik me moet verantwoorden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer ik denk: dat is dan maar zo.

“Hij weet het zelf nog niet”

Komt het vaak voor dat heteromannen een gay-imago hebben? “Er is niet veel onderzoek naar gedaan, maar het komt wel voor” zegt Arjan Bos, hoogleraar klinische psychologie. “Het heeft te maken met de heteronormatieve samenleving waarin we leven.”

Je hoort ook vaak zeggen: “Hij weet het zelf nog niet, hij moet het nog ontdekken”. Dat komt dan weer omdat we in onze maatschappij bepaalde gendernormen hebben, zegt Bos:

Wij hebben in onze maatschappij bepaalde gendernormen van hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen. Als je je dan wat vrouwelijk gedraagt, zegt men al snel: het is een homo.

En hoe zit het met de gaydar? Want sommige mensen denken dat je kan aanvoelen of iemand homoseksueel is of niet. “Je kan het niet aan iemands gezicht zien, zegt Bos. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek bleek dat mensen zich vooral lieten leiden door de stereotiepe informatie die ze meekregen bij bepaalde foto’s, en niet door de foto’s zelf.

De Nationale Homotest

Tot slot nog dit fait divers.

Op “De Nationale Homotest” scoorde Peter 43 procent. Lieven Vandenhaute scoorde 50 procent. 

Doe zelf ook de homotest op gaysite.nl 

Lees ook: