Diepvriesfrietjes in de file naar het VK, Britten willen nog snel producten het Kanaal over

4 december 2020
Vanmorgen staan er opnieuw honderden vrachtwagens in de file op de wegen naar de Kanaaltunnel. Ook gisteren stonden er lange files. Ze zijn een gevolg van de definitieve brexit, die in zicht komt. Veel bedrijven willen nog zoveel mogelijk goederen naar het Verenigd Koninkrijk brengen of laten brengen voor op 1 januari de nieuwe brexitregels van kracht worden.

Brexitangst die leidt tot brexitfiles. Files met veel vrachtwagens op weg naar Calais en Duinkerke. Ook gisteren waren ze er, maar toen bleken de files nog langer.

De verkeersdrukte is enerzijds een gevolg van de angst die er bij heel wat exporteurs is, dat er in de nieuwe douaneregels nog veel kinderziektes zullen zitten, zodat de oversteek in de eerste weken na de brexit erg tijdrovend zou kunnen worden. Daarom sturen ze nu al massa’s goederen naar de andere kant van het Kanaal.

Anderzijds zijn er ook heel wat Britten die nog snel voorraden willen aanleggen en dus de vraag naar producten doen stijgen.

Het Belgische bedrijf Agristo, is één van de bedrijven die die stijgende vraag naar producten vast kan stellen. Het bedrijf brengt onder meer diepvriesfrieten naar het VK. "Er staan nu zo'n 15 tot 20 vrachtwagens van ons bedrijf in de file", zegt Carmen Wallays van Agristo.

"Omdat onze producten redelijk lang houdbaar zijn, is de stijgende vraag naar onze producten naar het VK al enige tijd aan de gang. Maar deze week is er nog een extra piek. Alle opslagplaatsen en diepvrieshuizen daar worden tot de laatste pallet volgezet."

"Er blijft nog veel onduidelijkheid over de nieuwe regels", besluit Wallays. "Elke week gaan er 250 tot 300 vrachtwagens van ons naar het VK. We proberen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat."

Luister naar Carmen Wallays van Agristo:

Bron: vrtnws.be en De ochtend