Dieren in uniformen

8 juni 2016
Sergeant Stubby, Soldaat Jackie en de Duitse Jenny... Allemaal vochten ze in West-Vlaanderen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat is op zich al speciaal, maar daarnaast waren ze ook nog eens allemaal ... dieren. Drie tekenaars (Ivan Adriaenssens, Roman Klochkov en Gustavo Garcia) en muziekgroep Yuko lieten zich inspireren op de dieren en maakten drie animatiefilms met live muziek. Een gepaste ode na 100 jaar vergetelheid.
Sergeant “Stubby", een Boston Bull Terriër was de mascotte van de Amerikaanse Yankee Division. Zijn baasje smokkelde hem mee naar het front. Stubby overleefde zeventien veldslagen en werd uitgebreid gedecoreerd. Na de oorlog werd hij twee maal ontvangen in het Witte Huis en ontmoette drie presidenten.
Sergeant Stubby
Soldaat Jackie was de Zuid-Afrikaanse baviaan van Albert Marr. Hij nam Jackie mee naar de keuring en tot zijn verbazing werd de aap als soldaat ingeschreven. Aan het front redde hij zijn kameraden meermaals het leven.
Jackie

Jenny was een Duitse olifant. Achter de frontlinie hielp ze met het versjouwen van materiaal om het tekort aan paarden op te vangen. Jenny diende twee jaar aan het front.

Jenny

Première

Het stuk gaat in première op 23 september, in De Grote Post (Oostende). Cher Ami is een productie van De Commerce in co-productie met Vrijstaat O en Handelsbeurs en kadert binnen Gone West.