Dierenarts: "Huisdieren hebben meer stress nu iedereen thuis is"

25 maart 2020
©sabina fratila (via Unsplash.com)
We werken allemaal zoveel mogelijk thuis, en de kinderen gaan niet meer naar school. Ook voor huisdieren is dat even aanpassen.

“Onze huisdieren zijn ook gewoontedieren en vinden het leuk om in een schemaatje leven. Maar dat schema is uiteraard door de omstandigheden erg aangepast”, zegt Louise Mollaert, dierenarts en woordvoerder van de beroepsvereniging voor gezelschapsdierenartsen in ‘De Wereld Vandaag’.

Wat maakt het lastig voor hen? “Het zijn alle factoren samen. Een ander schema, het volledige gezin dat thuis is, drukke kinderen, ouders die met die kinderen bezig zijn of de kinderen die willen spelen met de hond of kat. Die vindt dat niet altijd even fijn.”

Goede conditie

“Ik ben zelf iemand die fervent fietst, en ik zie veel mensen die met hun hond aan het wandelen zijn”, gaat Mollaert verder. “Het eerste wat ik dacht was: dat is goed, na de coronacrisis gaan heel veel honden in goede conditie zijn.”

Maar Mollaert benadrukt om op te bouwen. “Als je hond niet veel wandelt, dan moet je dat wel stelselmatig opbouwen." Het is beter om regelmatiger buiten te gaan, dan ineens 10 kilometer te gaan joggen als dat beestje veel minder gewoon is.

Personal space

Vooral honden en katten ervaren stress. “Andere dieren leven sowieso meer in een kooi, dus ik denk dat zij daar minder last van hebben. Hun personal space is al heel afgebakend.”

Geeft onze hond of kat soms aan dat we hun personal space overtreden? “Honden wel. De blik vermijden van de mensen, weggaan van de mensen , zich terugtrekken in hun mand… Dan communiceer je best goed met de kinderen dat dat hun personal space is, en dat we die moeten respecteren.”

De dierenartsen zijn trouwens nog aan het werk. Weliswaar op een lager pitje. “Maar we zijn zeker nog bereikbaar voor ons eigen cliënteel en voor de dieren in nood.”

Beluister het gesprek met Louise Mollaert via Radio 1 Select.

Lees ook: