Dierenrechtenactivisten verstoren zeeleeuwenshow in Antwerpse Zoo: "Ongelofelijk schrikwekkende ervaring"

30 april 2018
In de Zoo van Antwerpen is zondagmiddag een show met zeeleeuwen verstoord door protest van activisten tegen dierenshows. Drie mensen zijn bestuurlijk aangehouden. De Zoo betreurt wat is gebeurd: "Het is niet meer van deze tijd om op deze manier actie te voeren, het is jammer dat ze niet voor een andere manier hebben gekozen om hun boodschap duidelijk te maken."

Op YouTube is een filmpje verschenen van de zeeleeuwenshow in de Antwerpse Zoo. Terwijl een animator een zeeleeuw kunstjes in het water laat uitvoeren, komen drie dierenrechtenactivisten tevoorschijn. Ze tonen het publiek borden met de boodschap "Stop shows met dieren".

Meteen wordt het drietal onthaald op boegeroep. Een man staat op van het podium en nadert een van de activisten, waarop die in het water terechtkomt en er applaus uitbreekt. Een omroeper is evenmin tevreden en maant de activisten weg te gaan. "Jullie weten zelf niet waarover jullie het hebben. Ga maar gewoon weg", klinkt het meermaals. Intussen verdwijnt ook de animator van het podium.

De activisten - met een Nederlands accent - roepen zelf dat shows met dieren zouden moeten worden gestopt. Niet veel later gaat het licht in de zaal uit, volgt opnieuw boegeroep en op het einde van de video lijkt er publiek te vertrekken.

Zoo Antwerpen: "Ongelofelijk schrikwekkende ervaring"

De Antwerpse Zoo heeft intussen beslist om gedurende drie dagen geen zeeleeuwenshows meer te doen. "Om iedereen even rust te gunnen", zegt woordvoerster Ilse Segers in De Ochtend. "Het was een enorm stresserende ervaring, ongelofelijk schrikwekkend. Mensen uit het publiek die tegen de activisten reageerden, iemand die in het water belandde bij de zeeleeuwen, wat uiteindelijk toch ook nog roofdieren zijn."

"Het is jammer dat ze gekozen hebben voor deze manier van actievoeren, het is niet meer van deze tijd om dat zo te doen. Het heeft iedereen van streek gemaakt, niet alleen de dieren en de verzorgers, maar ook het publiek, waar ook veel kinderen bij waren. Wij staan open voor dialoog. Het is jammer dat ze niet vooraf op een andere manier hun bedoelingen duidelijk hebben gemaakt."

"Als zij zeggen dat zij voor dierenwelzijn staan, wij staan aan hun kant. Dierenwelzijn is onze topprioriteit. Ons wetenschappelijke departement voert onderzoekt, voortdurend komt er kennis bij, bekijken we op welke vlakken wij kunnen bijsturen. We hebben de laatste jaren ook veel geïnvesteerd in vernieuwing, zodat we de mensen de dieren op een andere manier kunnen leren kennen."

Drie bestuurlijke aanhoudingen

De Antwerpse lokale politie bevestigt dat er zondagmiddag een interventie heeft plaatsgevonden, en dat daarbij drie mensen bestuurlijk zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend