Dierproeven met proefdieren

28 mei 2020

Proefdieren. Heikel onderwerp.

De wet zegt dat proefdieren per definitie enkel gewervelden kunnen zijn. Dat wil zeggen: zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen. Experimenten met mensapen zijn verboden. Te sympathiek.

Nu zou je denken: groot feest bij slakken, insecten en wormen want die ontspringen de dans. Maar dat is niet zo. Die worden evengoed gebruikt voor wetenschappelijke experimenten, maar ze worden niet erkend als proefdier. Behalve octopussen en inktvissen, die zijn recent wel erkend.

Is dat goed of slecht nieuws voor koppotigen? Dat moeten we aan Liesbeth Aerts vragen, wetenschapsvoorlichter van de KU Leuven. Ze deed jarenlang onderzoek naar parkinson en dementie. Met proefdieren, jawel.

Ze heeft meegewerkt aan een informatief boekje over proefdieronderzoek want de wetenschappelijke wereld wil dat wij weten wat er in die laboratoria gebeurt. Vroeger probeerde men dat zoveel mogelijk geheim te houden wegens veel te gevoelige materie, maar nu kiest men voor openheid. Vraag maar, zegt de wetenschap. Wat wil je weten?

Of we een corona-vaccin kunnen maken zonder dat er proefdieren aan te pas komen? Ik vrees dat we allemaal het antwoord kennen. Dat heet An Inconvenient Truth. En zo zijn er nog een massa vragen. Die zijn voor zaterdag.

Beluister hier het volledige gesprek: