'Diervriendelijk vlees' willen we nooit meer horen

8 december 2016
Het woord 'bubbels, 'leuk, 'uitdaging', maar ook de uitdrukking 'ik heb zoiets van'. Je hoort ze liever niet dan wel. Maar 'Diervriendelijk vlees' willen we zeker nooit meer horen. 32 % van de circa 22.000 deelnemers aan de verkiezing 'Weg met dat woord!' van het Instituut voor de Nederlandse Taal stemde op die term. Diervriendelijk vlees wordt op de voet gevolgd door 'hun (hebben)' met 30% van de stemmen.

Vanaf eind november kon iedereen uit Vlaanderen en Nederland via wegmetdatwoord.org woorden insturen die we nooit meer willen horen in het nieuwe jaar. Uit ruim 8.000 inzendingen stelde het instituut de top 10 ergerlijkste woorden samen waar vervolgens een week lang op gestemd kon worden. Eerdere verliezers van de verkiezing waren kids (2013), oudjes (2014) en me (i.p.v. mijn) (2015).

Diervriendelijker

"Diervriendelijk vlees bestaat niet" en "een dier doden is per definitie niet vriendelijk" vinden de inzenders. Het is een door de media gebruikte term voor vlees met het Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming lanceerde het keurmerk in 2007 om het welzijn van 'consumptiedieren' te verbeteren en spreekt dan ook nadrukkelijk van 'diervriendelijker vlees'. Vorig jaar stond diervriendelijk vlees ook al in de top tien en behaalde toen 20% van de stemmen.

Grammaticaal fout

Taalfouten zijn vaak een grote bron van ergernis. Vorig jaar stemde de meerderheid van de deelnemers het onjuiste gebruik van me weg (me moeder), en nu volgt het vergelijkbare hun (hebben) op de tweede plaats. "Grammaticaal fout", "afschuwelijk Nederlands" en "ik weet dat taal dynamisch is maar ik gruwel bij de gedachte dat 'hun hebben' dadelijk de norm gaat worden" luidt het commentaar. Deze constructie komt overigens vooral in Nederland voor.

Leuk

De andere genomineerde woorden kregen beduidend minder stemmen dan diervriendelijk vlees en hun (hebben). De uitdrukking ik heb zoiets van eindigde op de derde plaats met 9% van de stemmen; 6% stemde op groentjes dat op de vierde plek terechtkwam en het woord leuk eindigde helemaal onderaan met 2% van de stemmen.

De Uitslag

  1. diervriendelijk vlees 32%
  2. hun (hebben) 30%
  3. ik heb zoiets van 9%
  4. groentjes 6%
  5. zeg maar 6%
  6. bejaarden 6%
  7. bubbels 4%
  8. uitdaging 3%
  9. absoluut 2%
  10. leuk 2%