"Diesel stinkt en naft ruikt goed. Diesels ten spijt"

31 januari 2017
Neen tegen de lage-emissiezone! Luisteraar Pieter Peerlings werpt de barricades op tegen de eerste taks die zijn vrijheid beknot.

De Vlaming gromt weer als men weer eens in z’n portefeuille zit, maar bijt nooit.

Dit is anders! De eerste taks die onze vrijheid beknot.

Dat dieselwagens vervuilend zijn, weet een klein kind.

Diesel stinkt en naft ruikt goed. Diesels ten spijt.

Maar benzine rijdende oldtimers weren, tenzij na het betalen van een CO2 uitlaatsom van 180€ per stad en per auto tart alles. Dit gaat potentieel over duizenden euro’s equivalent aan een 2cv die amper uitstoot, zonder fijn stof en zonder sjoemelsoftware.

Men bestraft zowel de liefhebber als de verzamelaar die hun centen steken in dit rollend erfgoed. Men neemt een allesomvattend vrijheidsgevoel af.

Antwerpen houdt van Erfgoed in het algemeen. Enig chauvinisme is het niet vreemd als het een Minerva het MAS inhijst of zelfs nog vorig jaar een gedenkplaat onthult voor dit merk nabij het Minerva standbeeld los in de LEZ-zone.

Enige pretentie is de stad dus ook niet vreemd.

Een recente Duitse studie wees aan dat de luchtvervuiling in havensteden afkomstig is van het maritiem transport. De Haven van Antwerpen zou door tussenkomst van een zekere Donald Trump dan ook de volledige vloot zeilschepen van de Oostindische Compagnie als alternatief in dienst stellen.

Vele kleintjes maken groot, ik citeer mevrouw, schepen van Leefmilieu Antwerpen Nabila Ait Daoud.

Pieter Peerlings