Digitale creaties worden online voor veel geld geveild via virtuele munt NFT: Wat is het precies en hoe werkt het?

9 maart 2021
Foto's, animatievideo's, tekeningen, memes, muziek en zelfs tweets. Tegenwoordig worden digitale creaties online geveild voor veel geld onder de vorm van "non-fungible tokens", een virtuele munt die plots heel populair is bij de superrijken. Wat is het precies, hoe werkt het en is het slim om erin te investeren? 'Nieuwe Feiten' vroeg het aan computerwetenschapper Jeroen Baert.

De kans is groot dat je er nog nooit van had gehoord: non-fungible tokens of kortweg NFT's. Maar onder de superrijken is het tegenwoordig een hype. Zo worden er gigantische bedragen geboden voor "digitale kunstwerken" in de brede betekenis van het woord. Zo is er dit weekend tot 2,5 miljoen dollar geboden voor de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006.

Maar ook animatiefilmpjes of grafische afbeeldingen worden tegenwoordig verkocht voor veel geld via NFT. Een eenvoudige GIF-animatie van een kat is vorige maand nog verkocht voor bijna een half miljoen euro.

"NFT is eigenlijk een heel duur woord voor een virtuele munt die ondeelbaar is en die gekoppeld wordt aan een virtueel goed", legt computerwetenschapper Jeroen Baert van de KU Leuven uit in 'Nieuwe Feiten'. "Tegelijk krijg je een digitaal certificaat dat jij de eigenaar bent van iets op het internet."

Je bent dan eigenaar, oké. Maar wat betekent dat dan precies? "Je kan het vergelijken met het kopen van een schilderij. Als je een Picasso koopt dat in een museum hangt, dan betekent dat niet dat andere mensen dat schilderij niet meer kunnen zien. Picasso blijft de kunstenaar, jij wordt enkel de eigenaar van het werk", zegt Baert.

En er is meer, het kan dat je slechts eigenaar wordt van een exemplaar van een online creatie. "Rockgroep Kings of Leon bijvoorbeeld heeft vorige week bekendgemaakt dat ze bepaalde songs van hun nieuwste album als NFT verkopen. En van elke song hebben ze 50 exemplaren die je kan kopen als NFT. Je wordt dus de unieke eigenaar van één van die 50 exemplaren van dat bepaalde lied van Kings of Leon."

Herbeluister het gesprek met Jeroen Baert in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: