"Dikbetaalde topsporters: dat is van alle tijden"

2 augustus 2017
De kogel lijkt door de kerk: Neymar Jr. zou van Barcelona naar Paris Saint-Germain gaan, voor een recordbedrag van vlot boven de 200 miljoen euro. "Maar gladiatoren kregen even veel betaald", zegt econoom Geert Noels.

Een voetballer die voor honderden miljoenen verkocht worden, is dat eigenlijk nog normaal? Professor Economie Geert Noels legt uit waarom wel: 

"Iets wat zeer exceptioneel is, kan in onze economie een waarde hebben die het louter individu overstijgt, omdat dat individu een magneet wordt voor publiciteit, supporters, tv-rechten, etc... Het gaat over de uitstraling en het hefboomeffect van Neymar."

Volgens Noels is het in de wereldgeschiedenis ook helemaal niet zo uitzonderlijk dat een topsporter gigantisch veel verdiend. 

"Men is nagegaan hoeveel gladiatoren in Rome verdienden: dat was ongeveer hetzelfde salaris als Neymar. Het waren sterren die gigantisch veel geld en landerijen kregen." Volgens Noels heeft het dus altijd bestaan, maar heeft het ook altijd inspirerend gewerkt: "We zullen altijd 'niet begrijpen' en er tegelijk altijd naar kijken.