Dikke vinger kostte Deutsche Bank (bijna) zes miljard dollar

20 oktober 2015
'Een vergissing van de bank in uw voordeel', wij kennen die uitdrukking alleen van de Algemeen Fonds-kaarten van Monoply. Maar in juni viel het een Amerikaans investeringsfonds echt te beurt.
Een 'junior medewerker' van Deutsche Bank had netto- en brutobedragen verwisseld en zo abusievelijk 6 miljard dollar overgemaakt. Terwijl zijn baas op vakantie was, naar het schijnt. 
 
In financiële kringen spreekt men in zo'n geval van een 'fat finger'-error. Een tikfout zeg maar, waarbij per ongeluk een cijfer teveel wordt ingevoerd of een 'b' voor billion in plaats van een 'm' voor million ...
 
De onregelmatigheid werd gemeld bij de Europese en Amerikaanse toezichthouders en de volgende dag weer rechtgezet. Maar een en ander roept toch vragen op.
 
Zo'n vijf jaar geleden leidde een fat finger-incident tot hevige paniek en een plotselinge verkoopgolf bij de aandelenmarkt in New York. De Dow Jones zakte in no time met 9,2 procent en Wall Street verloor in een kwartier 1250 miljard dollar... 
 
Gebeurt dit soort calamiteiten vaak? En hoe zit het met de controlemechanismen? Deutsche Bank werkt met het zogeheten 'four eyes principle', waarbij twee individuen een transactie moeten goedkeuren voor die wordt doorgevoerd. Die vereiste heeft dit incident kennelijk niet kunnen voorkomen. ..
 
Laten we er de auteur van 'Roekeloos' bijhalen.