Diplomatie in een regel of drie

19 juli 2017
diplomatie in de praktijk
Kunnen diplomaten ongestoord overtredingen begaan en klopt het dat de politie een ambassade niet mag binnenvallen? Waar moet ik naartoe als ik mijn paspoort kwijtspeel: de ambassade of het consulaat? En kan iedereen diplomaat worden? Diensthoofd Stage en Opleiding van Buitenlandse Zaken, Bertel Baert, geeft een antwoord op drie veel gestelde vragen.

1. Consulaat of ambassade?

Wat is nu een consulaat en wat een ambassade? Een consulaat maakt deel uit van een ambassade, legt Berbel Baert uit. Het is een soort van Belgisch mini-ministerie in het buitenland waar je terecht kan voor je administratieve verplichtingen. Het doet ook de praktische coördinatie en bijstand in geval van calamiteiten en crisissen. Soms zijn er buiten de ambassade nog consulaten. Vaak vind je die dan in steden waar een grote gemeenschap van landgenoten woont.

2. Onschendbaar of onaantastbaar?

Diplomaten zijn onschendbaar. Ze kunnen dus ook niet aangehouden worden. De onschendbaarheid geldt ook voor familieleden, vervoermiddelen, bagage, woningen en gebouwen. Dat vormt een belangrijke en noodzakelijke bescherming. Maar tegelijk maakt dat het voor de lokale overheid ook moeilijker om op te treden tegen verkeersovertredingen of om bijvoorbeeld boetes te innen. Er circuleren ook allerlei wilde verhalen over smokkel via de zogenaamde de ‘diplomatieke valies’. Maar daar gelooft Baert weinig van. Ook de valies moet immers door de scanner. Dubieuze producten kan je dus niet zomaar het land (laten) binnensmokkelen.

3. Een elitair mannenclubje?

De diplomatie is sterk gedemocratiseerd, zegt Bertel Baert. Ook het aandeel vrouwen is de laatste jaren sterk toegenomen. Om diplomaat te worden moet je slagen voor een stevig examen dat zowel je persoonlijkheid, je sociale vaardigheden als je algemene en talenkennis test. Ook familiaal heeft het een diplomatieke carrière een aanzienlijke impact. Een partner geniet weliswaar diplomatieke immuniteit, maar vaak moet hij/zij zich tevreden stellen met een rol in de schaduw. Als partner werken in het gastland blijkt immers niet altijd zo eenvoudig. Meestal doet een diplomaat twee buitenlandse posten na elkaar en keert dan voor één periode terug naar België.